No hi ha acord. El PS reitera que la millor data per al debat nacional és el 20 de març, abans no s’iniciï el vot judicial, mentre que la resta de formacions –DA, ApC i Els Verds– consideren que, igual que els anys anteriors –i igual que passa en altres països, diuen–, el debat televisiu dels caps de llista s’hauria de fer cap al final de la campanya i sense interferir en els debats territorials –aquesta última petició la va fer, en primera instància, Andorra Televisió (ATV).
Després de la reunió que representants de les quatre candidatures nacionals van mantenir ahir al migdia, ApC i Els Verds ja van anunciar que no accepten la nova data proposada pels socialdemòcrates –el 27 de març– i DA va assegurar que, si aquestes dues formacions no assisteixen al debat, ells tampoc no hi aniran.
És a dir, que la possibilitat que els socialdemòcrates van plantejar ahir en el decurs de la trobada a la plaça del Poble d’Andorra la Vella, d’endarrerir el debat com a molt una setmana, fins al 27 de març, tampoc no satisfà la resta de candidatures. En l’opinió de la resta de formacions, aquesta data deixa igualment fora de joc els que no tenen llistes territorials els últims dies de campanya (ApC i Els Verds) i és una falta de respecte tant per a ATV –perquè cau al mig dels debats territorials– com per a la formació que no té candidatura nacional (Unió Laurediana) i que s’havia manifestat en la mateixa línia que la televisió pública.
Per molt que el cap de Govern en funcions i cap de llista del PS-AraFutur, Jaume Bartumeu, insisteixi que no vol «un debat sobre el debat», el fet és que aquesta qüestió inquieta la resta de candidatures que concorren a les eleccions generals del 3 d’abril. Esteve Vidal, membre de l’equip de campanya de DA, va dir que la millor data per fer el debat és el dijous 31 de març, perquè «al final de la campanya és quan hi ha més audiència i també per respecte als partits sense llistes parroquials». Vidal va afegir que, si ApC i Els Verds no participen en el debat d’ATV com a mesura per mostrar el seu desacord, DA tampoc no hi assistirà perquè volen un debat «on totes les forces polítiques hi siguin representades».
Pel seu cantó, Peggy Cerqueda, d’ApC, es va mostrar perplexa que el PS estigui disposat a endarrerir el debat fins al 27, però no fins al 31 de març o l’1 d’abril. «Aquesta data no dóna la possibilitat als partits minoritaris, que no tenim llistes territorials, de contrarestar o donar el nostre punt de vista sobre temes que puguin sortir l’última setmana. Pel vot judicial, perdem l’oportunitat d’informar el 75% de la població, que voten directament als comuns», va afirmar Cerqueda.
Per part dels Verds, Jael Pozo aposta per un debat al final de la campanya, «quan hi ha més audiència i tal com s’ha fet sempre». Pozo va lamentar la incapacitat d’arribar a un consens sobre aquesta qüestió i, molt especialment, «el poc respecte del PS, que és el partit de govern, per les minories» –en aquest cas, ApC i la seva pròpia formació. Una falta de respecte que, per a Jael Pozo, no deixa de ser una mostra de manca de «qualitat democràtica».
Una copa amb els ‘twitaires’ / Bartumeu va decidir convidar ahir a una copa de vi aquelles persones que van organitzar, via Twitter, una porra sobre la data de les eleccions. El candidat socialdemòcrata va explicar que el debat al començament de la campanya ha de servir per «donar l’oportunitat al major nombre d’electors de conèixer les propostes electorals abans no comenci el vot judicial».
Bartumeu creu que, si hi ha llistes que volen fer el debat tan tard, és perquè «a dia d’avui, hi ha candidatures que encara no tenen programa». A més, considera que, si s’ha de fer un segon debat, seria positiu que fos entre els dos candidats amb opcions reals d’esdevenir cap de Govern.