Benestar redueix el temps mínim de residència per obtenir alguns ajuts

Autor: C. AUDÍ / D. MORENO
Font: diari d'andorra
Publicat el: 24 de Febrer de 2011

El departament de Benestar ha modificat alguns punts del reglament de les prestacions econòmiques d’atenció social amb l’objectiu de “donar cobertura” a les actuals necessitats de la població. Amb els canvis s’ha rebaixat el temps necessari de residència per accedir a algunes prestacions, com la de reforç escolar dels infants, els ajuts per possibilitar que les persones grans i els discapacitats puguin continuar vivint a la llar, i les referents al pagament de les guarderies i guardes d’infants a domicili.

Així doncs, mentre que en l’anterior normativa (es va aprovar el novembre del 2008) s’estipulaven sis mesos mínims de residència legal i efectiva a Andorra per sol·licitar el pagament del les activitats de reforç educatiu en hores extraescolars i també demanar l’ajuda per costejar les guarderies (sempre que no es disposi de recursos), a partir d’ara s’eliminen les exigències d’estada. Les persones que ho necessitin podran sol·licitar les prestacions encara que faci menys de mig any que viuen al país. La reducció és força més substancial en les ajudes per cobrir les despeses bàsiques de llar que permetin als padrins i a les persones amb discapacitat continuar vivint a casa seva sempre que tinguin l’autonomia suficient. Abans calien set anys de residència al Principat i en canvi, ara, se’n demanen tres.

USUARIS QUE ES QUEDAVEN FORA

Des del Govern, segons va manifestar la secretària d’Estat de Benestar, Magda Mata, argumenten els canvis al fet que fins ara hi havia gent que “potser es quedava fora d’aquestes ajudes”, tot i que es tracta de “serveis bàsics”. En la mateixa línia, la ministra del ram, Sílvia Bonet, va ressaltar que es tracta de “petites millores” per donar cobertura a tothom i “actualitzar-ho” a les noves circumstàncies. Amb tot, va insistir que en els casos de necessitat, encara que els sol·licitants de les ajudes no complissin el requisit de residència, les prestacions es donaven igualment. Però “des del caràcter de l’excepcionalitat”, va matisar. Ara, en canvi, passen a subscriure’s dins de la “normalitat”, fet que haurà de facilitar la tramitació als futurs usuaris.

RESOLT EN LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Tampoc és necessari una estada mínima a Andorra per acollir-se al servei d’Atenció Integral a les víctimes de violència de gènere. Mata va recordar que des del 2009 ja no cal, com abans, acreditar sis mesos mínims de residència legal i demostrable. Finalment, es mantenen invariables altres prestacions, com per exemple la d’adaptacions de l’habitatge per garantir l’accessibilitat a les persones amb dependència (tres anys de residència, o l’acolliment familiar d’infants (no s’exigeix cap mínim de temps).

pdf3.jpg