Andorra podrà encunyar un total de 2,3 milions d’euros a partir del 2013

Autor: E.O.G.
Font: més andorra
Publicat el: 15 de Febrer de 2011

Andorra podrà, en virtut de l’acord monetari rubricat amb la Unió Europea (UE), encunyar fins a 2,3 milions d’euros. El comitè mixt entre Andorra i la UE haurà d’establir la xifra de monedes, i per l’acord s’estableix que el 80% del valor encunyat haurà de posar-se en circulació, i es permet que el 20% restant es pugui destinar a edicions de col·leccionista.

Així ho va exposar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en una compareixença davant els mitjans de comunicació per exposar alguns detalls de l’acord rubricat dijous passat per l’ambaixadora d’Andorra a la UE, Eva Descarrega.

Però abans d’encunyar euros amb una cara andorrana, Andorra haurà de transposar la legislació europea en matèria de bitllets i monedes en euros. És a dir, caldrà, o bé fer la pròpia llei d’acord amb la normativa europea, o bé incloure dins l’ordenament jurídic andorrà les normes provinents de la UE directament. Això s’haurà de fer abans de l’abril del 2013, segons el calendari establert en l’acord i partint de la premissa que l’acord monetari entraria en vigor el primer de març del 2012. Aquest calendari, segons va explicar Bartumeu, parteix de la base que el Consell General no ratificaria el text abans del desembre del 2011. Segons el cap de Govern, la normativa sobre bitllets de bancs i monedes en euros és la «més fàcil » de transposar, perquè existeix normativa andorrana equivalent i disposicions per combatre la falsificació.

Per l’acord també s’haurà d’adaptar o introduir la normativa europea sobre la prevenció del blanqueig de diner i del frau i la falsificació de la moneda. El termini per fer-ho és a l’octubre del 2013. A l’abril del 2016 també s’haurà d’haver transposat la legislació relativa a la recollida d’informació estadística. La legislació en matèria bancària i financera té un calendari de transposició que va entre l’abril del 2016 i l’abril del 2018. La majoria de textos, però, tenen el termini llarg, segons va apuntar el cap de Govern, que va comentar que aquest darrer bloc serà on hi hagi més feina a fer. En aquest sentit, va comentar que en la negociació s’havien fet esforços per allargar el calendari, ja que amb els terminis previstos inicialment «hauria estat difícil» que Andorra els complís.

D’altra banda, per l’acord monetari Andorra també haurà de ratificar el conveni multilateral de la IOSCO en un termini màxim de 18 mesos. Bartumeu va insistir en què aquest conveni fa referència a l’intercanvi d’informació «únicament» en relació a operacions borsàries, i per tant «no afecta» l’intercanvi d’informació en matèria fiscal ni al secret bancari. Per reforçar que no tenia implicacions en aquest darrer aspecte, Bartumeu va recordar que països com Àustria o Luxemburg, dins de la UE i amb secret bancari «ho tenen signat».

El comitè mixt serà l’encarregat d’avaluar el ritme de transposició de la normativa europea a l’ordenament jurídic andorrà i de la seva implementació, i també els podrà modular, segons va apuntar Bartumeu. A més a més, serà l’òrgan que servirà per informar Andorra dels projectes de modificació legislativa de la UE amb anterioritat a la seva publicació, per així tenir més temps per preparar l’adopció de la normativa en qüestió.

pdf3.jpg