La introducció del portuguès com a llengua opcional en l’ensenyament oficial a Andorra podria tenir lloc el pròxim curs escolar, segons va admetre el ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, en la reunió que va mantenir amb el secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, António Braga.
Hi ha una comissió encarregada de reformular els processos en el sentit de permetre en una primera fase experimental que el portuguès sigui la cinquena llengua en el sistema educatiu, segons va explicar Braga. Espot de la seva banda, va dir que aquest fet es podria produir al proper mes de setembre quan s’inicia el curs, tot i que va matisar la complexitat en el sistema educatiu andorrà que ja té quatre llengües. Així n’informava l’Agência Lusa. Espot va comentar que ha abordat aquest tema amb la ministra d’Educació, Susanna Vela, i que «la voluntat de la ministra i del Ministeri és de trobar una solució el més aviat possible».
D’altra banda, Braga va recordar que hi ha més de 13.000 persones de nacionalitat portuguesa emigrades a Andorra i que més de 5.000 andorrans són d’origen portuguès, fet que dóna una major responsabilitat per l’enfortiment de les relacions entre els dos països. En aquest sentit, els dos responsables polítics van passar revista en aquesta trobada de les relacions bilaterals que consideren «excel·lents» en tots els àmbits i també tots els acords realitzats, o en curs, en diferents àrees socials. Un d’aquests és el que permetrà l’ús de la targeta sanitària pels portuguesos que visitin Andorra en qualitat de turistes.
Sócrates rep Bartumeu.
La delegació andorrana de viatge oficial a Portugal està encapçalada pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, que ahir es va reunir amb el primer ministre portuguès, José Sócrates.
En aquesta trobada, Bartumeu va exposar els avenços fets per Andorra en el camí de la transparència fiscal, així com la rúbrica de l’acord monetari amb la Unió Europea, i els dos mandataris van parlar del memoràndum signat el desembre del 2009, que obre la via a la negociació d’un conveni per evitar la doble imposició.