Plurilingüisme a l’escola

Autor: editorial
Font:
Publicat el: 11 de Febrer de 2011

En la reunió que va mantenir ahir el ministre d’afers Exteriors, Xavier Espot, amb el secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses,  António Braga, es va tractar de la possibilitat que la introducció del portuguès com a llengua opcional en l’ensenyament oficial sigui una realitat a partir del curs vinent en una fase experimental.

Es tracta d’una iniciativa que, si s’acabés materialitzant, seria molt positiva. D’aquesta manera, les persones d’origen portuguès podrien aprendre la seva llengua dins el sistema educatiu andorrà i, d’altra banda, aquells que volguessin ampliar els seus  coneixements  lingüístics també podrien optar per estudiar aquest idioma. Ja fa molts anys que es parla d’aquesta possibilitat, que, finalment, no s’ha acabat concretant, i ara caldria que s’hi donés l’impuls final perquè pugui ser una realitat.

És cert que el sistema educatiu andorrà ja compta, en el seu currículum escolar, amb quatre llengües: català, francès, castellà i anglès, i per tant introduir una cinquena llengua pot comportar les seves dificultats, però cal no oblidar que es tractaria d’un idioma opcional, i per tant només l’escollirien els alumnes que ho desitgessin. De fet, aquesta oferta no faria una altra cosa que enfortir la qualitat del sistema, ja que d’aquesta manera s’obriria la porta al fet que els estudiants poguessin acabar els seus estudis coneixent cinc llengües. a més, es donaria també l’oportunitat que els alumnes poguessin anar a fer estudis superiors a Portugal, i així ampliarien també les seves possibilitats de formar-se.

pdf3.jpg