410 persones discapacitades reben algun tipus d’ajut públic

Autor: clara garnica
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 4 de Febrer de 2011

El Consell Nacional de Discapacitats (CONADIS) va reunir-se ahir per analitzar les demandes i necessitats prioritàries del col·lectiu. Durant la trobada es va fer balanç també de la situació actual, en la qual el Consell va comptabilitzar un total de 410 persones discapacitades (tant físiques com psíquiques) que actualment reben algun tipus d’ajut públic.

Aquest suport es tradueix en tres tipologies. Per una banda les 66 pensions de solidaritat que es donen a aquelles persones que tenen un grau de discapacitat superior al 70%. Per altra, 134 pensions per a adults minusvàlids, el mateix que les anteriors però amb la denominació prèvia als canvis efectuats al 2004. I finalment, 210 persones a qui se’ls concedeix l’afiliació gratuïta a la CASS ja que tenen una certa discapacitat però aquesta no arriba al 70%.

Aquestes dades són les que el Ministeri de Salut utilitzarà per elaborar el cens de discapacitats, una vella demanda del col·lectiu que ara torna a prendre força. La titular del ministeri, Sílvia Bonet, va informar que per completar la informació encara manquen algunes dades però que el gruix total de persones discapacitades és «bastant superior» a aquestes 410 que ja es beneficien d’algun tipus d’ajut.

Estudi de l’actual barem / Una de les demandes principals plasmades ahir pel col·lectiu és l’anàlisi del barem actual que fixa el límit per cobrar l’actual pensió de solidaritat. Les associacions reclamen una rebaixa ja que consideren que el marge és massa elevat i que hi ha moltes persones que es queden desemparades. El ministeri s’ha compromès a estudiar-ho.

Una opció passa per rebaixar-lo, va explicar la ministra, o també hi ha la posssibilitat de tenir en compte les dificultats econòmiques de la persona a l’hora de decidir si concedir o no l’ajut.

Abans de donar pensions, però, el ministeri vol potenciar l’ocupació laboral d’aquestes persones. Per aquest motiu han decidit incorporar un tècnic d’ocupació a la Comissió Nacional de Valoració.