El Govern promociona els programes de formació per a la recerca de feina

Autor: MARC RODRÍGUEZ
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 28 de Gener de 2011

El secretari d’Estat de Salut, Benestar i Treball, Jesús de Tena, va explicar ahir quina és la situació de les polítiques actives d’ocupació impulsades pel Govern socialdemòcrata i va recordar als empresaris que, tot i que al Consell General no va prosperar el crèdit que havia de fer front als costos dels cursos de formació, aquests poden tirar endavant gràcies a un avenç de fons que l’Executiu va aprovar el passat mes de juny.

D’aquesta manera, De Tena va voler transmetre als agents econòmics relacionats amb la creació de llocs de treball que la mesura continua sent vàlida, després que, segons va assenyalar el secretari d’Estat, hi hagués una certa confusió.

En aquest sentit, De Tena va assenyalar que un total de sis empreses han aprofitat fins a la data els programes per al foment de la contractació, amb la qual cosa s’ha aconseguit cobrir 14 catorze llocs de treball. D’aquestes vacants, dues han estat vinculades al programa de foment de la contractació de treballadors provinents del sector de la construcció i annexos, mentre que els altres 12 llocs de treball han estat coberts amb treballadors que han seguit el programa per al foment de l’ocupabilitat i la formació pràctica i teòrica en el si de les empreses.

En referència al baix nombre d’empreses interessades en els programes d’ocupació, De Tena va assenyalar com a un dels motius, a banda de la no aprovació al Consell General, el fet que aquests es van posar en funcionament poc abans d’iniciar l’aturada nadalenca del sector de la construcció i l’obertura de les quotes dels temporers. El procediment s’inicia quan les empreses fan l’oferta de llocs de treball a través dels programes, moment a partir del qual el Govern realitza el procés de selecció dels candidats en funció del perfil demanat i, posteriorment, les empreses sol·licitants reben els treballadors i fan la sol·licitud final, que la Comissió de Valoració ha d’acabar resolent.

Pel que fa a la tasca de promoció necessària després del clima de confusió originat inicialment per la inestabilitat legislativa, el secretari d’Estat de Salut, Benestar i Treball va afirmar que els responsables del Govern ja s’han entrevistat amb una cinquantena d’empreses, a les quals se’ls hi ha tramés la informació sobre aquests cursos i s’ha procedit a «aclarir que les polítiques actives d’ocupació continuen endavant». La partida econòmica destinada a la cobertura d’aquestes accions formatives, segons va detallar De Tena, és de 695.000 euros.

361 sol·licituds de prestació / D’altra banda, i en el marc de les prestacions econòmiques per desocupació proporcionades pel Govern, De Tena va afirmar que des l’entrada en vigor d’aquest reglament s’han tramitat 361 sol·licituds. D’aquestes, segons va apuntar, un 37% han estat denegades. Entre les sol·licituds restants, un total de 227, atorgades, es dona el fet que fins a 92 han estat suspeses en algun dels moments del període de vigència. Aquest fet es produeix, segons el secretari d’Estat, per l’acceptació de feines que en moltes ocasions són temporals, però que mitjançant la suspensió permeten tornar a rebre la prestació sense haver de realitzar novament tots els tràmits. A més, segons De Tena, això demostra que la gent és «honesta» quan troba un lloc de treball i que no pretén cobrar la prestació sense cap interès per reincorporar-se al mercat laboral, com, tal i com va recordar, algunes formacions polítiques havien alertat.

A més, hi ha «un seguiment molt rigorós» dels casos en què es proporciona la prestació econòmica. Una altra dada oferta en el balanç d’ahir és que fins a 25 persones van sol·licitar una pròrroga en finalitzar el termini de la prestació i continuar en situació de desocupació. De Tena va recordar que la prestació per desocupació té un caràcter assistencial i que complementa el nivell de renda mínima familiar, ampliant que un 83% dels treballadors que reben la prestació d’atur són persones que viuen soles o bé que aporten l’únic ingrés a la família.

Al 2009, un 2% d’atur / De Tena va assenyalar que, mentre al 2007 l’atur a Andorra va ser de l,1,5%, als anys 2008 i 20089 va arribar fins el 2%. També cal considerar, segons ell, que ara hi ha «un interès major per inscriure’s al Servei d’Ocupació, ja que aquesta és una obligació per accedir a les prestacions. Pel que fa a un increment de l’atur inferior pel fet que molts residents opten per abandonar el país en cas de perdre la feina, De Tena va manifestar que la intenció és «intentar que ningú hagi de marxar».

pdf3.jpg