Comença la negociació per evitar la doble imposició amb Espanya

Autor: ALEIX TUGAS / CINTA AUDÍ
Font: diari d'andorra
Publicat el: 12 de Gener de 2011

La ministra d’Afers Exteriors d’Espanya, Trinidad Jiménez, va visitar ahir el país per celebrar diferents trobades amb les autoritats, entre les quals el cap de Govern, Jaume Bartumeu. Possiblement, la més destacada va ser la que va mantenir amb l’homòleg Xavier Espot, ja que en van sortir compromisos per revisar aspectes que afecten tots dos estats.

Entre altres coses, Jiménez va comunicar a Espot que les negociacions per assolir un conveni que eviti la doble imposició podien començar de forma immediata.

El ministre Espot va explicar que hi ha una comunicació constant amb l’executiu espanyol “des que van aprovar-se les lleis de la fiscalitat directa, el dia 29 de desembre”, i que les converses per assolir l’acord “les iniciarem ja”. Es tracta d’un dels punts clau del programa socialdemòcrata, i el propi cap de Govern n’ha ressaltat la importància com a un element per reactivar l’economia i permetre a les empreses internacionalitzar- se.

Espot i Jiménez també van anunciar públicament que ambdues administracions revisarien aspectes de l’acord trilateral. En concret, la part espanyola va assegurar que treballaria per “escurçar el tràmit d’accés al permís de residència d’andorrans que van a viure a Espanya”, segons va informar Espot. El ministre va constatar que s’havien trobat “inconvenients” en l’aplicació del conveni, i que n’hi havia “més amb Espanya que amb França”. Jiménez va declarar que era important “millorar les fórmules de relació amb Andorra”, també en referència amb el mateix acord.

AJUT SOCIAL PER ALS FRONTERERS

Els fronterers també van ser un dels focus de discussió de la trobada que van mantenir Jiménez i Espot. En aquest cas, totes dues parts van adquirir el compromís d’estudiar la possibilitat d’oferir-los un ajut social quan perden la feina, tot i que no es va concretar si l’hauria de pagar Espanya, Andorra o tots dos. En qualsevol cas, van assenyalar la millora de les condicions d’aquests treballadors com a “prioritària”.

Hi ha altres aspectes que el ministre va discutir amb Jiménez, entre els quals la repatriació de cossos. “És important perquè passa més sovint del que sembla i cal facilitar la vida als familiars en un moment dolorós”, va explicar. Un cop més, es va constatar la bona sintonia existent entre tots dos països. Jiménez va esmentar “el problema del sucre, l’homologació de la prova de batxillerat i l’acord de dades fiscals” com a exemples de cooperació. Els problemes amb l’avió de la ministra, que no va poder aterrar a Alguaire per la boira, van fer que se saltés la visita prevista a Casa de la Vall.

pdf3.jpg