Fins a 21 iniciatives parlamentàries es poden perdre si s’avancen els comicis

Autor: redacció
Font: bondia
Publicat el: 10 de Gener de 2011

La més que probable convocatòria d’eleccions anticipades un cop es rebutgi el projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2011, amb la pertinent dissolució del Consell General, pot comportar que es perdi fins a 21 iniciatives parlamentàries, que veurien clos el seu tràmit.

I és que, al marge del pressupost i del projecte de llei de creació d’un sistema de garantia de dipòsits per a les entitats bancàries, que tot indica que podrà tirar endavant després de l’acord assolit entre socialdemòcrates i reformistes per trobar un final de legislatura “ordenat”, hi ha a tràmit 21 textos més entre projectes i proposicions de llei i tractats internacionals i propostes d’acord, als quals s’ha d’afegir el text relatiu a les noves taxes sobre el tabac, aprovades en el darrer consell de ministres.

D’aquesta manera, entre els textos que podrien caure tot i que ja estan en un tràmit parlamentari prou avançat, hi ha el projecte de llei d’avaluació ambiental estratègica de plans i programes i d’avaluació d’impacte ambiental de projectes, que està a l’espera de l’informe de la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient, i el text de l’impost del valor afegit, en la mateixa situació que l’anterior però que des del grup parlamentari reformista es vol deixar per a la següent legislatura.

També podrien quedar en un no res el projecte de llei de la funció de l’estadística pública, que està pendent de Sindicatura un cop ja ha acabat el termini per a la presentació d’esmenes, i el projecte de llei dels procediments especials relatius al reconeixement i a l’execució de decisions en matèria de pensions compensatòries dels efectes civils del segrest, al qual Andorra pel Canvi ha presentat esmena a la totalitat.

Aturats també estan els textos relatius a la llei de patents, el projecte de llei de taxes de l’Oficina de Patents, el text de salut animal i seguretat alimentària i el projecte de llei per la qual es constitueix la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns del Principat d’Andorra. Tots aquests textos tenen encara obert el termini per a la presentació d’esmenes, que no es tancarà fins al març vinent, un cop s’obri novament el període de sessions, després que des dels grups de l’oposició es va sol·licitar pròrrogues per allargar aquests terminis.

En una situació similar, és a dir, amb el termini d’esmenes obert, es troben els darrers textos que l’executiu ha entrat a tràmit parlamentari i que, per qüestions de calendari, els terminis ja passaven directament al mes de març. Formarien part d’aquest grup el projecte de llei de crèdit extraordinari per fer front als compromisos de despesa derivats, durant l’exercici 2010, de les ocupacions temporals addicionals per a l’execució de les obres dels accessos a la boca oest del túnel dels Dos Valires, així com el crèdit extraordinari per finançar les despeses corresponents a la reposició i la millora d’equipaments informàtics per a l’administració de justícia.

També s’inclouen en aquest apartat els projectes de llei de creació de diferents col·legis professionals, com serien el de farmacèutics, odontòlegs i estomatòlegs, logopedes i el d’economistes.

Així mateix, perillen també la proposta de ratificació de l’acord d’intercanvi d’informació fiscal amb Alemanya, amb el termini d’esmenes obert, i la del protocol addicional a l’acord entre Andorra i l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica relatiu a l’aplicació de garanties en el marc del tractat sobre la no-proliferació de les armes nuclears.

pdf3.jpg