El Cedre, obert a més tipus d’usuaris

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: diari d'andorra
Publicat el: 24 de Desembre de 2010

El ministeri de Salut, Benestar i Treball preveu avaluar a començament de l’any vinent les possibilitats de posar en funcionament les dues plantes que ara resten sense utilitzar a la residència sociosanitària El Cedre.

Així ho va avançar la titular de la cartera, Sílvia Bonet, després de la tradicional visita de Nadal que va realitzar tant als pacients que es troben en aquest centre com als que estan ingressats a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. La ministra va apuntar que la decisió final que es prengui dependrà de la disponibilitat pressupostària, i va advertir que es valora dirigir aquest espai cap a usos diferents als que inicialment s’havien previst per a la instal·lació.

“Volem fer una reunió on analitzarem els recursos que tenim actualment i si en calen més”, va explicar Bonet, que també va posar en relleu que “la situació pressupostària tampoc no deixa gaire marge”. La responsable del ministeri va argumentar, però, que ara mateix “no tenim una llista d’espera de gent gran” i que “s’estan ubicant amb gran celeritat les peticions que arriben”.

Per això, entén que sobre la taula es pot posar la possibilitat de destinar aquestes dues plantes, ara buides, a altres necessitats a part de l’acolliment de persones grans. Com a exemple, va obrir la porta al fet que al centre puguin ingressar en un futur pacients més joves que necessitin realitzar estades llargues per fer rehabilitació.

D’altra banda, Bonet també va anunciar que el ministeri confia a començar a aplicar al gener les primeres actuacions destinades a reduir la despesa sanitària per a la Caixa Andorrana de Seguretat Social. Tot i així, va admetre que del “bloc de mesures” que “estan sobre la taula” no totes s’aplicaran de cop i, de fet, encara no s’ha pres una decisió en ferm sobre el seu ordre d’introducció al sistema.

Així, per començar “buscarem la que tingui l’impacte que pugui ser millor rebut pels usuaris”. Al seu entendre, totes les possibles opcions que s’acabin aplicant perseguiran un objectiu clar: reduir la despesa i, per tant, el dèficit que pugui generar la branca de malaltia de la CASS tot i que “es mantindrà el nivell de qualitat” del sistema.

Així, Bonet va negar-se a parlar de “retallada” de prestacions i va apuntar que el terme exacte que s’havia d’emprar és “racionalització i optimització”. Per la ministra, el que cal fer “és veure què és el que necessita realment la població i assegurar-nos que estarà ben cobert”. També va recordar que al pressupost que ha entrat a tràmit el Govern per al 2011 ja hi ha una partida prevista per cobrir el dèficit que es generi.

pdf3.jpg