El Govern es compromet a signar el conveni a finals de gener

Autor: IAGO ANDREU
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 24 de Desembre de 2010

Els grups parlamentaris Reformista i Andorra pel Canvi van abandonar ahir l’hemicicle de la Casa de la Vall davant la negativa del Govern a facilitar-los la carta que Jaume Bartumeu va enviar el dia 9 passat al comissari d’Afers Econòmics i Monetaris de la UE, Olli Rehn.

El mateix Bartumeu, tant durant la sessió del Consell com –especialment– en declaracions posteriors a la premsa va desvetllar bona part del contingut d’aquesta missiva a què ha tingut accés EL PERIÒDIC.

En la carta en qüestió, el Govern es compromet amb la Comissió Europea a signar l’acord monetari, a tot estirar, durant la segona quinzena del mes de gener de l’any vinent. Això lliga amb el «canvi d’estratègia» que, segons Bartumeu, ha adoptat la Comissió i que consisteix a firmar primer l’acord i després anar adoptant la normativa comunitària. La firma de l’acord per part d’Andorra tindrà lloc, segons es desprèn de la carta, en cas que la Comissió accepti un calendari més ampli d’adaptació de la legislació als estàndards comunitaris. En aquest sentit, el Govern demana un termini suplementari de sis mesos per implementar les primeres normatives: les relatives a la lluita contra el blanqueig de capitals i contra la falsificació de moneda. Segons el calendari europeu, aquests textos s’haurien d’adoptar el juny vinent i posar en pràctica un any després: l’Executiu vol que aquest any esdevingui un any i mig.

La principal raó que s’al·lega a la missiva per demanar aquest termini suplementari és el més que probable avançament electoral. El Govern recorda a Brussel·les que està funcionant amb dotzenes parts i que si el Consell no aprova el pressupost 2011 és molt probable que s’avancin les eleccions.

El leit motiv de la carta és que el Govern té la ferma intenció d’avançar en la negociació i signatura de l’acord monetari, però que la realitat d’un país petit com Andorra fa imprescindibles les adaptacions. En aquest sentit, Bartumeu apel·la a l’esperit de la declaració 3 a l’article 8 del Tractat de Lisboa que es refereix a la situació particular dels països de petita dimensió territorial que mantenen amb la UE relacions específiques de proximitat. L’Executiu voldria que la Comissió apliqués aquest esperit a la negociació en curs; perquè Andorra no pot acceptar els calendaris proposats per Brussel·les per a l’adopció del cabal comunitari.

En la carta Bartumeu aprofita per repassar –i recordar– totes les reformes que Andorra ha dut a terme en l’últim any i mig: començant per la llei i els acords d’intercanvi de dades fiscals, seguint per l’obertura total del sector financer a la inversió estrangera i acabant pel fons de garantia de dipòsits.

pdf3.jpg