Salut estudia que el Cedre s’obri a pacients de totes les edats

Autor: CLARA GARNICA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 24 de Desembre de 2010

El Ministeri de Salut, Benestar i Treball està estudiant l’opció d’ampliar la tipologia dels pacients i dels casos que s’atenen al centre sociosanitari del Cedre. La proposta planteja que puguin fer ús del centre persones de totes les edats i no només persones de la tercera edat.

La titular del ministeri, Sílvia Bonet, va explicar ahir que aquest projecte d’ampliació, però, es tirarà endavant només si la situació pressupostària ho permet. De moment ja s’han mantingut reunions amb els professionals mèdics que integren el centre sociosanitari per definir els recursos existents i els necessaris. Actualment el Cedre té dues plantes superiors buides, a l’espera de ser inaugurades. Serà aquí on s’acolliria a la nova tipologia d’usuaris en cas que es concreti la iniciativa, segons va explicar Bonet.

La ministra va explicar que actualment el centre no té llista d’espera de gent gran i que per tant es poden ampliar les franges d’edat. Una opció passa per obrir el Cedre a persones que requereixin de llargues estades o per acollir processos de rehabilitació de gent jove. De fet, la pròpia ministra va explicar que el Cedre ja acull a una dona jove que està seguint rehabilitació.

Durant el 2009, i tal i com va informar ahir aquest rotatiu, el Cedre va acollir a 76 pacients per a ingressos de llarga estada, que van sumar un total de 15.391 jornades. En aquest període es van donar 21 altes. Les instal·lacions, inaugurades al principis del 2009, tenen capacitat per acollir al voltant de 150 pacients.

Pel que fa als ingressos al Cedre per estades només durant el dia, l’any 2009 els professional mèdics va tractar a 11 pacients que van sumar fins a 753 jornades i es van concedir dues altes.

La ministra va efectuar aquestes declaracions en el marc de la visita que va realitzar al matí d’ahir tant al centre sociosanitari del Cedre com a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Durant les visites, en que va estar acompanyada pel director del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, Lluí Mir, va repartir presents i va desitjar les bones festes als pacients i als familiars de persones ingressades. Bonet va opinar que aquestes persones «es mereixen sentir a prop a les autoritats» durant el període de festes de Nadal.

Una plaça tres vegades rebutjada / Durant aquest gest solidari la ministra també va parlar del nomenament de la nova directora del Servei d’Atenció Primària, Montserrat Molas, aprovat dimecres en Consell de Ministres. La ministra va explicar que s’havia anat a buscar a una persona que complís el perfil a fora del país ja que no s’havia trobat a ningú a dins. Bonet va informar que «fins a tres persones» del Principat van rebutjar assumir el càrrec.

La titular de Salut va garantir que Molas «és una persona preparada» que té la suficient experiència i capacitats per assumir el càrrec i per dur a terme el treball d’optimitzar els recursos de l’atenció primària.

pdf3.jpg