Bartumeu comunica a la banca que s’ha de firmar l’acord monetari

Autor: i.p./r.p.
Font: diari d'andorra
Publicat el: 20 de Desembre de 2010

No hi ha alternativa. L’acord monetari amb la Unió Europea (UE) s’ha de signar sí o sí. Aquest és el missatge que Jaume Bartumeu va fer arribar als integrants de l’Asso­ciació de Bancs (ABA) en la trobada que van mantenir la set­mana passada a l’edifici admi­nistratiu.

El cap de Govern va explicar als responsables de les entitats que rebutjar l’acord monetari significaria tancar les portes d’Europa a tota una generació, que no podria plantejar-se nous pactes amb la UE. El líder socialdemòcrata també va deixar clar que està intentant salvar el millor possible la situació que ha heretat, després que Marc Forné demanés el 2004 a la Comunitat el mandat per negociar l’acord de l’euro.

Bartumeu va enviar una carta a la UE per acceptar la negociació, tot i que en veritat hi ha poc marge per negociar. El cap de Govern va indicar que el desig d’arribar a una entesa l’ha d’aprovar el Consell a final d’aquest any i que entre el gener i el febrer s’hauria de comunicar a la UE la voluntat consensuada pel parlament andorrà. Llavors començaria la ingent feina d’intentar adaptar les estructures financeres nacionals a la complexíssima realitat de les directives comunitàries. Aquest treball titànic no estaria acabat fins d’aquí a quatre o cinc anys. No hi ha cap full de ruta prefixat, sinó que la legislació andorrana s’hauria d’anar adaptant a les directives comunitàries.

Adéu al secret bancari

Fonts properes a la trobada van as­senyalar que les entitats bancàries van demanar a Bartumeu que s’estudiï molt bé la situació abans de tirar endavant. Cal recordar que l’assumpció de les directives comunitàries suposaria la pràctica desaparició del secret bancari i l’establiment d’un cert control per part de les instituci­ons europees sobre el sistema financer andorrà, amb la corresponent pèrdua de sobirania. L’acord es basa en la llibertat de circulació de béns i de serveis, per la qual cosa tots els principis rectors han de respectar aquesta premissa. Una petició molt important per a la banca és aconseguir eliminar l’opció que permetria a qual­sevol entitat europea ins­tal-­lar-se a Andorra només obrint-hi una oficina. L’ABA considera que no podria competir amb aquestes opcions, ja que no tindrien gai­rebé despesa, ni en personal ni en instal·lacions, i només intentarien captar capital oferint un interès relativament alt.

Jaume Bartumeu va incidir que tant Nicolas Sarkozy com Espa­nya estan a favor que Andorra signi l’acord mo­netari. El cap de Govern va recordar que al Principat no li interessa l’enfrontament amb els estats veïns.

ENCUNYAR EUROS A CANVI “D’ENTREGAR TOT UN SECTOR”

Diferents fonts del sistema financer es van mostrar molt crítiques amb el desenvolupament de les negociacions sobre l’acord monetari, perquè “l’únic que aconseguirem com a benefici és encunyar euros amb la cara de Carlemany, o d’un bisbe, o de la Verge de Meritxell, i resultarà que a canvi haurem de renunciar al sector financer”. Les mateixes fonts van indicar que no “s’ha avaluat prou bé quines en seran les conseqüències, ja que estem parlant d’un sector que representa el 20% del producte interior brut, i sembla que el Govern no tingui la més mínima intenció de defensar-lo”. En la mateixa línia de preocupació les fonts financeres van destacar que “la banca andorrana ha arribat a un punt en què continuarà fent negoci. El que no se sap és si a Andorra serà rendible en el futur continuar en el negoci bancari”. La sensació és que “ni el teu Govern et defensa quan els de fora t’ataquen”.

pdf3.jpg