El Govern aprova 1,109 milions d’euros per als ajuts a l’habitatge

Autor: EVA ARASA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 18 de Novembre de 2010

El Govern va aprovar ahir l’import de la subvenció que destinarà finalment als ajuts a l’habitatge convocats per a aquest any, que ascendeix a 1,109 milions d’euros. En total, s’han resolt favorablement 592 sol·licituds, la majoria de les quals corresponen a famílies monoparentals i gent gran.

Pel que fa a les sol·licituds denegades, aquestes han estat 269 i, segons l’Executiu, corresponen en bona mesura a persones que superaven els ingressos màxims establerts per reglament o bé no complien els barems patrimonials, que no permeten disposar de propietats dins o fora d’Andorra.

El portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, va ser l’encarregat d’explicar les decisions que va prendre el consell de ministres en la seva reunió setmanal. Un dels acords va ser relatiu als ajuts a l’habitatge de lloguer, uns ajuts que, amb paraules de Bartolomé, serveixen per «assegurar el dret d’accedir a un habitatge digne». Segons les dades que va facilitar l’Executiu, el 70% de les sol·licituds acceptades són de persones que ja van ser beneficiàries dels ajuts del 2009.

Menys sol·licituds que el 2009 / Entre els mesos de juny i juliol, el Departament d’Habitatge va rebre 861 sol·licituds de persones que volien acollir-se als ajuts a l’habitatge de lloguer convocats per al present exercici. Això suposa un descens del 21,3% respecte a l’any passat, tenint en compte que el 2009 es van tramitar un total de 1.094 expedients.

Pel que fa als ajuts concedits, s’ha passat de 809 a 592, cosa que suposa un descens del 26,8%. Segons el portaveu del Govern, aquesta disminució s’explica pel fet que el reglament aprovat aquest any «introduïa nous criteris per racionalitzar la despesa». Entre els nous requisits, hi havia un import de lloguer màxim, que varia en funció del nombre de persones que conviuen en aquell habitatge; un màxim d’estalvis i el càlcul de l’ajut parcial, que consisteix a limitar l’import de l’ajut atorgat, de manera que la suma d’ingressos de la llar i de l’ajut que s’ha d’atorgar no superi el barem d’ingressos màxims.

El Govern va fixar aquests criteris perquè els ajuts «estan destinats a les llars que tenen més dificultats econòmiques», tal com recull el reglament aprovat per decret el mes de juny. Encara que aquest any es van arribar a distribuir 1.645 dossiers –un 16% més que l’any passat– el fet és que finalment s’han presentat menys sol·licituds.

pdf3.jpg