El Govern aprova una emissió de lletres del tresor per un valor total de 100 milions

Autor: E.O.G.
Font: més andorra
Publicat el: 11 de Novembre de 2010

El Consell de Ministres va aprovar ahir el decret d’emissió de deute públic per valor de 100 milions d’euros ja anunciada. L’emissió es fa seguint la modalitat de lletres del tresor amb un valor nominal de 1.000 euros cadascuna i amb un venciment d’un any.

El decret entrarà en vigor el 18 de novembre i l’emissió es farà efectiva el 24 de novembre, després que el dia anterior es tanqui el termini per subscriure les lletres. La retribució s’establirà aquell dia a partir de l’euríbor més 2%. Cal dir que l’euríbor es trobava ahir a l’1,54%.

Es tracta de la primera emissió de deute públic del país dirigida al públic en general i suposa «un primer pas» en la diversificació i estructuració del deute, segons va assenyalar el ministre d’Economia i Finances, Pere López.

L’emissió està assegurada per les entitats de crèdit del país, que podran comercialitzar les lletres entre els seus clients. Amb les negociacions amb l’Associació de Bancs Andorrans (ABA), es va arribar al diferencial dels 200 punts percentuals més l’euríbor, que és el rendiment que n’obtindran els subscriptors de les lletres, coincidint amb el cost financer a què haurà de fer front l’Estat, tal com va assegurar López. El ministre es va mostrar convençut que aquesta retribució serà «suficientment atractiva per als inversors » i va comentar que l’Executiu confia que s’assolirà un «alt índex de subscripció», malgrat el curt termini establert per subscriure les lletres.

En aquest sentit, el titular d’Economia i Finances va comentar que el breu termini de cinc dies respon a la voluntat de «no endarrerir més el procés» i va negar que fos per necessitat de liquiditat del Govern. López va reiterar que aquesta «no és una nova operació d’endeutament » sinó que es tracta d’un canvi en la modalitat de finançament, que fins ara suportava completament el sistema bancari andorrà i era «insostenible». Aquests diners serviran per substituir part de les pòlisses de crèdit actuals.

D’altra banda, Pere López va comentar que l’actual emissió de deute públic té poc a veure amb l’anterior feta pel govern liberal, ja que aquesta darrera era de caràcter institucional, on només les parapúbliques podien subscriure, i que la retribució estava establerta amb l’euríbor.

Finalment, el ministre va tornar a explicar que les properes setmanes el Govern tancarà un acord amb «una entitat financera no andorrana» per obtenir un préstec de 150.000 milions d’euros, que també serviran per diversificar el finançament de l’Estat.

pdf3.jpg