La inversió mínima per a la compra de deute públic serà de 1.000 euros

Autor: ALEIX TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 11 de Novembre de 2010

La primera emissió de deute públic de la història d’Andorra ja té dates concretes i condicions ben definides. No obstant això, els inversors interessats s’hauran de donar pressa, vist el calendari que va anunciar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, poc després que el Consell de ministres decidís l’aprovació del decret que concreta l’operació.

L’emissió serà per valor de 100 milions, i l’interès serà de l’euríbor més un 2%, és a dir, un 3,5% en les condicions actuals, com ja va avançar el Diari ahir.

López va explicar que els títols, que estarien oberts al públic en general, es comercialitzarien a través de les entitats bancàries com un producte financer més, sota la forma de lletres del tresor, és a dir, que el venciment seria al cap d’un any. El ministre també va posar en relleu que l’emissió estarà dividida en títols de mil euros cadascun, i per tant, aquesta serà la inversió mínima.

Una altra de les condicions que va comentar el ministre van ser les dates. El decret publicat ahir entrarà en vigor l’endemà de la publicació al BOPA, el 18 de novembre, i el termini per subscriure els bons estarà obert fins al 23 de novembre, a les deu del matí. Tenint en compte que hi ha un cap de setmana en aquest període, el temps que tindran els interessats serà força limitat. Només tres dies hàbils i algunes hores més. El ministre Pere López va explicar que això es devia senzillament a “no endarrerir més” una decisió que el Govern tenia presa des de fa temps. També va assegurar que no hi ha cap compra aparaulada.

REDUCCIÓ DE LES PÒLISSES

El titular de Finances va afirmar que la situació s’havia tornat “difícil de mantenir”, i que per tant l’operació era una bona manera “de diversificar el deute de l’Estat”, que està totalment suportat per les entitats financeres. López va explicar que prop del 3,5 per cent és una rendibilitat “prou atractiva” com perquè el producte tingui bona acceptació entre inversors privats. A més, l’Associació de Bancs l’ha assegurat amb el compromís d’assumir les lletres no col·locades. L’interès es revisarà en funció de l’euríbor, que es comptarà a partir del 24 d’aquest mes. Finalment, el 26 començarà a comptar el període d’un any de validesa de les lletres.

El ministre també va assenyalar que no hi haurà cap comissió addicional per a l’Estat en l’operació. Així mateix va declinar donar cap detall sobre l’operació de crèdit que tancarà a l’estranger, per valor de 150 milions.

pdf3.jpg