La Taula obre la porta a lexibilitzar l’edat de jubilació dels funcionaris

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 10 de Novembre de 2010

La vuitena reunió de la Taula de la Funció Pública celebrada ahir va començar a tractar l’últim aspecte pendent resoldre, el referent a la fi de l’activitat laboral. En aquest sentit, es va obrir la porta a flexibilitzar l’edat de jubilació dels funcionaris i es va acordar que el Govern presenti a la propera reunió tres estudis sobre els compromisos adquirits en matèria de finançament.

Un d’ells es va encarregar fa anys a una empresa que encara no havia presentat les xifres i els altres dos es van demanar a dos economistes perquè presentin diversos models de finançament possibles.

Tant els sindicats com el Govern es van mostrar oberts a analitzar noves modalitats de finançament, que segons va explicar a l’ANA el president de la Taula, Bruno Bartolomé, poden passar per l’augment de la cotització o per altres formes. Pel que fa a l’edat de jubilació, Bartolomé va indicar que actualment una persona que tingui la voluntat de continuar treballant a partir dels 65 anys té moltes dificultats per poder fer-ho. Entre els punts a estudiar sobre la jubilació, Bartolomé va assenyalar els anys de cotització, la presa en consideració o no de l’últim salari i l’acumulació de punts.

Pel que fa a l’edat de jubilació tampoc es van tancar les portes als canvis, ja que, segons va manifestar el president de la Taula, davant les dificultats per allargar l’edat laboral la proposta és buscar models més flexibles. Com a idees es van suggerir la possibilitat d’establir uns mínims i uns màxims d’anys cotitzats o valorar l’acumulació de punts. Una de les prioritats és que el treballador tingui l’opció de planificar-se i decidir una mica el seu futur sabent les opcions que té.

Bartolomé va ampliar que en els últims anys no hi ha hagut una bona gestió de fons i que s’ha de trobar «la manera d’omplir la caixa». En aquest sentit, el secretari general de l’Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, no va tancar les portes a res. En aquest sentit, va expressar que els funcionaris estan disposats a tot el que comporti millorar la seva jubilació, fins i tot cotitzant més, però que el que no faran és cotitzar més per obtenir menys.

Tot i l’anàlisi que s’ha de continuar fent en la propera reunió de la Taula de la Funció Pública, Bartumeu va explicar que pot ser que en una sola trobada no es puguin tancar tots els punts entorn a la jubilació i va suggerir que quan es tanqui la Taula es faci un nou grup d’anàlisi enfocat específicament a aquest aspecte.

Mobilitat / D’altra banda, el tema de la mobilitat va quedar tancat amb la presentació dels nou acords que s’inclouran a l’informe final. Aquests punts fan referència a les comissions de servei o els trasllats que ja es contemplen en la llei actual, però també es van preveure alguns de nous com la mobilitat per raons de salut o per conveniència del servei, ja que, tal i com va informar Bartolome, «les necessitats de l’Administració canvien i hem d’estar adaptats».

El president de la taula va explicar que la mobilitat és una de les quatre branques que han d’anar encaixades en una nova llei, juntament amb la carrera professional, el sistema retributiu i l’antiguitat, que per separat no tenen sentit.

SINDICATS COMUNALS / Quant a la participació dels sindicats comunals en les dues reunions que queden per finalitzar, els membres de la taula no la van creure convenient, tot destacant el ritme de treball que s’ha assolit. Així, van decidir que la composició de la Taula de la Funció Pública es mantingui com s’ha fet fins a la data.

Tot i això, Bartolomé va indicar que es podran prendre altres accions en un futur per fer un seguiment i que aleshores hi podran participar. El president de la Taula de la Funció Pública va assenyalar que el 2011 és l’any en què s’ha d’aconseguir una bona reforma de l’Administració Pública. Les conclusions de la taula no seran vinculants, tot i que la previsió és que es tinguin en compte en un grau molt elevat.

pdf3.jpg