El departament de Comerç rellevarà l’ACU dins de les seves possibilitats

Autor: m.s.c.
Font: bon dia
Publicat el: 27 d'Octubre de 2010

El ministre de Turisme, Comerç i Indústria, Claudi Benet, s’ha mostrat dolgut i preocupat per la situació que passa l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU). Després que dilluns la junta directiva va dimitir en bloc i va deixar en suspens el futur de l’associació, Benet ha assegurat que el Govern ha fet “tot el que ha pogut” per mantenir l’entitat i n’ha responsabilitzat els grups del Consell, que no van permetre l’aprovació del pressupost ni d’un posterior crèdit extraordinari per garantir-ne la viabilitat. Així, ha afirmat que el tancament de l’ACU és una conseqüència de “la política de certes persones que no saben veure el dia a dia d’Andorra”. Al mateix temps, ha apuntat que, dins de les seves possibilitats, el departament de Comerç prendrà el relleu de l’entitat.

Tot i que la disponibilitat horària és inferior, ja que el departament no obre els caps de setmana, i els mitjans de què disposa “no arriben a més”, tant pel que fa a recursos humans com a pressupost, el titular de Comerç ha recordat que les persones que ho desitgin s’hi poden adreçar per presentar les seves denúncies. Al mateix temps, el Govern es plantejarà la possibilitat d’ampliar els serveis que s’ofereix actualment des de l’executiu.

Benet creu que l’ACU és una associació “indispensable” si es vol oferir qualitat de servei i s’ha mostrat a l’espera que algun membre de l’entitat pugui agafar-ne el relleu, ja que “la decisió l’han de prendre ells”. També s’ha referit a l’elevat deute que arrossega l’entitat de defensa dels consumidors i ha indicat que “el Govern no el pot assumir”. El ministre de Comerç també veu difícil atorgar a l’associació seguretat jurídica, tal com ha demanat reiterades vegades l’entitat. En aquest sentit, ha indicat que per disposar d’una llei de defensa del consumidor cal un treball al Consell General, que en l’actual context polític es veu impossible d’aconseguir.

L’executiu també treballa per resoldre alguns expedients tramitats per l’ACU i que encara estan pendents de tancar. Aquest és el cas de les queixes que van presentar els clients de diverses pàgines web que es dedicaven a la venda de material electrònic. Benet ha informat que algunes d’aquestes causes ja estan resoltes. El Govern també està pendent de les queixes relacionades amb una agència de viatges. L’establiment va ser denunciat per un presumpte cas d’estafa i ara el departament de Comerç està a l’espera de rebre un complement d’informació.

Benet ha mantingut aquest dimarts contactes amb el ja exdirector del l’associació i amb altres antics membres de la junta. El titular de Comerç ha assegurat que entenia la decisió de l’assemblea i ha afegit: “Al Govern tots som conscients de les mancances.” El mateix ministre va ser membre de l’entitat i ha recordat que coneix la feina que fa.

El Govern negocia oferir fins a 150.000 euros a Pyrenair per portar esquiadors des de l’aeroport d’Alguaire

El ministre de Turisme, Comerç i Indústria, Claudi Benet, ha informat sobre les negociacions amb Pyrenair per portar esquiadors des de l’aeroport d’Alguaire. Aquesta companyia aèria va proposar una acció per 400.000 euros, un cost que el Govern no pot assumir. Segons ha indicat Benet, l’executiu estaria disposat a destinar-hi entre 100.000 i 150.000 euros. Al mateix temps, ha explicat que les dues parts estan intentant arribar a un acord, que creu que es podrà aconseguir ràpidament. La intenció és poder fer el mateix amb Vueling, que vola a l’aeroport lleidatà i també a Mallorca. Benet ha fet aquestes declaracions en el marc de la Taula de Turisme i Comerç.

D’altra banda, el Govern també té previst reunir-se amb el ministeri de Turisme i Sanitat portuguès per impulsar un programa de vacances per a la gent gran similar al que organitza l’Imserso, que permetria portar jubilats lusitans al Principat en les èpoques de temporada baixa.

Altres accions per fer venir turistes a Andorra se centren en la consecució d’un acord amb operadors turístics alemanys per portar visitants del nord d’Alemanya, de ciutats com ara Bremen i Hamburg. De moment es desconeix el volum de turistes que comportaria aquesta acció. Tot i així, Benet ha destacat l’interès que té per a Andorra, ja que suposaria afluència de visitants durant les temporades d’estiu i hivern a través de vols a Barcelona de diverses companyies.

La Taula de Turisme i Comerç també ha tractat de la situació laboral dels guies. Benet ha recordat que és una feina que pateix un fort intrusisme. A més, els professionals no disposen de cobertura sanitària i són autònoms amb un nivell de temporalitat molt elevat.

pdf3.jpg