Andorra vol ampliar el rol en la lluita mundial contra la corrupció

Autor:
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 28 d'Octubre de 2010

Andorra treballarà per reforçar el seu paper internacional en la lluita contra la corrupció. Així ho va transmetre ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, al secretari general del Greco (Grups d’Estats contra la Corrupció), Wolfgang Rau. La trobada es va realitzar per la tarda a la seu del Consell d’Europa a Estrabsurg, en el marc de l’adhesió andorrana a la Carta europea d’autonomia local.

Segons va informar l’Executiu en un comunicat, el cap de Govern va voler informar personalment al secretari general del Greco sobre l’informe realitzat per la Unitat de prevenció i lluita contra la corrupció, en referència a la implementació a Andorra de les recomanacions proposades pel Greco ara fa dos anys. Bartumeu va recordar que s’havia «d’acabar d’enllestir alguns punts» i va informar que ja s’ha elaborat un informe escrit que s’ha fet arribar a Estrasburg. D’aquesta manera es constata amb fets la voluntat d’ampliar el rol andorrà en la lluita contra la corrupció a nivell mundial.

Paral·lelament, la reunió entre Bartumeu i Rau va servir per començar a preparar la pròxima visita al Principat que els avaluadors del grup d’Estats realitzaran per comprovar in situ el compliment d’aquestes recomanacions sobre la prevenció i la lluita contra la corrupció. Aquesta visita està prevista per la segona quinzena del mes de novembre. Paral·lelament, el cap de Govern i el secretari general del Greco també van abordar com es pot estructurar la col·laboració futura entre Andorra i el Grup d’Estats, i com aquesta s’ha d’encarar perquè el Principat esdevingui protagonista actiu en la causa. Les relacions futures partiran de les conclusions de l’informe dels avaluadors.

Aproximacions al consell d’europa / Durant la seva estada a Estrasburg el cap de Govern també va entrevistar-se amb el secretari general del Consell d’Europa, Torbjorn Jagland, així com amb el secretari general de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Mateu Sorinas.

Aquestes reunions van centrar-se principalment en el procés de reforma que afronta el Consell d’Europa i com ha de produir-se la seva adaptació. En aquest sentit, es va posar de manifest la necessitat de reforçar els objectius principals de la institució: la defensa de l’Estat de dret, la defensa de la democràcia i la defensa dels drets de l’home, així com de fins a on aquestes reformes «afectaran a la jurisprudència del Tribunal Europeu», va exposar Bartumeu.

Les autoritats europees van explicar al cap de Govern que el Consell d’Europa afronta aquests canvis «amb optimisme», ja que permetran reforçar l’Europa dels 47 països integrants a la institució. El cap de Govern fa manifestar que l’Europa dels 47 és «més oberta i adreçada a qüestions essencials de la democràcia i dels drets de l’home» que no pas l’Europa dels 27, «més econòmica i política».

Finalment, l’estada del cap de Govern a Estrasburg va tancar-se amb una reunió amb el recent secretari general del Congrés dels poders locals i regionals, Keith Whitemore.

Durant la seva jornada a Estrasburg, i acompanyat de Jagland, Bartumeu va ser convidat a una exposició de fotografies del Principat instal·lada a la seu del Consell d’Europa.

pdf3.jpg