Finalitza la discriminació dels portadors del VIH per treballar

Autor: PEPA GALLEGO
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 21 d'Octubre de 2010

Els portadors del VIH, així com també els diabètics i d’altres persones que pateixen algun tipus de malaltia crònica podran obtenir el permís de residència i treball, si les seves condicions físiques i de salut no afecten al lloc de treball de la feina per la qual han de ser contractats. Una qüestió que en molts països entra dins de la normalitat, però que al Principat estava prohibit.

El Consell de Ministres d’ahir va aprovar una sèrie de novetats en relació al tractament de les revisions mèdiques que es fan per donar els permisos de residència. El canvi d’operar radica en que a partir d’ara no es faran les proves de manera sistemàtica sinó mitjançant uns criteris fixats. Una novetat que suposa «acabar amb la discriminació dels portadors del VIH», als que no se’ls era permesa l’entrada al país, segons va explicar el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé.

Aquesta modificació del reglament regulador, que s’aplicarà ja en les noves revisions mèdiques que es faran en aquesta temporada d’hivern del 2010-2011, estableixen canvis en el protocol fins ara establert de les revisions mèdiques que des del departament d’Immigració i en l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell venen realitzant-se. L’objectiu no és altre que mitjançant aquests canvis «agilitzar la gestió dels permisos de residència i la reducció del cost», en paraules del portaveu del govern, Bruno Bartolome.

Nous elements de control/A partir d’ara es fixaran uns criteris mèdics que determinaran la necessitat de fer qualsevol tipus de prova mèdica. L’enquestador, que haurà de ser un professional mèdic realitzarà una entrevista prèvia en la que segons les respostes, determinarà quina serà la prova mèdica a fer. Aquesta decisió es basarà també amb el tipus de feina que haurà de realitzar l’immigrant. Si no impedeix el desenvolupament del seu lloc de treball es concedirà el permís de residència.

Aquesta mesura suposa que les analítiques de sang «no es faran de manera sistemàtica», va explicar Bartolomé, com tampoc es faran les de la tuberculina. Aquestes dues proves són les bàsiques que des de fa anys s’han de sotmetre tot aquell immigrant que vol aconseguir a Andorra un permís de residència.

No s’ha quantificat el pressupost que es podrà estalviar l’executiu en aquest aspecte, i Bartolomé va remarcar que no es fa per qüestions econòmiques. De fet aquest any la partida pressupostària per aquest afer és la mateixa que la de l’any passat. La reducció del cost es podrà saber en finalitzar aquest període d’entrada per la quota de treball d’hivern, per analitzar quantes i quines proves mèdiques són les què finalment s’han demanat.

L’agilització de la gestió no respondrà tant a la rapidesa per obtenir el permís de residència, que en alguns casos sí que es podrà reduir el temps d’espera, sinó que suposarà eliminar la càrrega i l’excés de feina que en èpoques com en novembre es concentra a l’hospital.

Canvi el protocol/El protocol de les proves mèdiques canvia. Fins ara l’analítica de sang i la tuberculina eren les proves inicials i després es feia un reconeixement mèdic mitjançant una entrevista sobre antecedents de l’historial mèdic. Ara és l’entrevista mèdica el primer pas de les proves mèdiques i a partir d’aquesta i segons les respostes es determinarà la necessitat o no de fer les analítiques tenint en compte el lloc de treball que ha d’ocupar.

Bartolomé, tot i no indicar quina serà la relació dels criteris que s’ha de fixar, va explicar que s’han establert tres grans protocols. El portaveu del Govern també va remarcar que ara no es pot fer una crida a la por de que entraran més persones malaltes al país, «el control existeix igualment», va dir.

Acabar amb la discriminació dels portadors del VIH suposa «un pas endavant decidit» reclamat per la cooperació internacional. D’aproximadament 3.000 permisos de treball que es donen en una temporada només eren detectats 5 casos de VIH.

pdf3.jpg