El Govern i els comuns acorden aclarir les competències sobre els recursos naturals

Autor: E.O.G.
Font: més andorra
Publicat el: 19 d'Octubre de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va rebre novament els cònsols de les set parròquies per continuar treballant en la delimitació de competències. Així, ahir van acabar de repassar l’article quatre de la Llei de competències i van acordar, entre d’altres, aclarir les responsabilitats sobre els recursos naturals.

En aquest sentit, van proposar que el nou text, que encara s’ha de redactar i acabar de perfilar, aclareixi que la competència sobre els recursos naturals és dels comuns –la gestió dels boscos o l’aigua potable–, però que l’aprofitament d’aquests com a font per produir energia –eòlica o hidroelèctrica, per exemple– sigui del Govern.

Una altra de les qüestions que es va tractar a la reunió d’ahir va ser la possibilitat d’eliminar l’epígraf 14, que representa un calaix de sastre que permet als comuns assumir competències. En aquest punt no es va acordar res més que el fet que s’ha d’estudiar i veure què passa amb els serveis que avui en dia ofereixen els comuns en virtut d’aquest punt, ja que «al final el que compta és que es doni el servei». Així ho va explicar la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, que ahir va exercir de portaveu, i que entén que els serveis «necessaris o essencials» els ha de donar l’Executiu per «més eficiència».

Encara quedarà pendent tractar de la repartició dels costos i com la nova delimitació competencial modificarà l’import de les transferències que avui en dia reben els comuns per part del Govern. En aquest sentit, Ferrer va comentar que cal veure els serveis que donen els comuns, que no són iguals a totes les parròquies, establir uns tipus de serveis i després veure com s’organitzen.

Ahir tampoc es va tractar de les qüestions relacionades amb la reforma de la Funció Pública. Els comuns cedeixen, en aquest cas, la iniciativa al Govern.

Els mandataris comunals i la delegació del Govern, encapçalada per Bartumeu, van acordar tornar-se a reunir el proper 9 de novembre.

pdf3.jpg