Benet celebra l’acord amb la FACA i afegeix que supera les “crispacions”

Autor: D. MORENO
Font: diari d'andorra
Publicat el: 12 d'Octubre de 2010

Cinc diumenges de tancament a les 14 hores i algunes polèmiques després, el Govern i la Federació de Comerciants (FACA) van escenificar ahir la fi del desencontre pel calendari comercial del 2010 amb la signatura del compromís pel qual l’executiu derogarà els tres diumenges de tancament que quedaven (el proper havia de ser el cap de setmana que ve) i no repetirà la fórmula l’any que ve, mentre que els empresaris del comerç donaran tres diumenges festius als empleats d’aquí a final d’any i deu més durant el 2011.

El ministre de Comerç, Claudi Benet, va manifestar que pensa “que girem full, deixem una sèrie de potser crispacions”, i que ara s’obre una nova etapa “per intentar millorar i treballar en conjunt”. La presidenta de la FACA, Susagna Venable, al seu torn, va indicar que “per la crisi que patim ens està bé que es prenguin mesures que ens facilitin la feina”.

“El que hem fet avui és un pacte de confiança els uns i els altres.” Amb aquesta afirmació Claudi Benet responia a la pregunta de com es pensa controlar que els empresaris compleixin allò que diu el document: que d’aquí a final d’any donaran tres diumenges festius als empleats i que durant el 2011 en garantiran deu més. Benet entén que “ens hem de fer confiança els uns als altres, no hem de ser un estat policíac”, però també va recordar que si hi ha un incompliment els assalariats han d’adreçar-se a l’administració, que actuarà conseqüentment. Susagna Venable va assegurar que els comerciants (ja siguin grans o petits) prendran les mesures que s’escaiguin per garantir els festius.

Demà el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) publicarà la derogació del decret que establia els vuit diumenges de tancament. En relació amb el que succeirà en el futur amb els horaris comercials, Benet va deixar clar que “el Govern a partir d’ara hi té alguna cosa a dir perquè en un moment donat els horaris estaven marcats pel sector privat i el Govern, més enllà del diàleg, sí que vol tenir l’última paraula”.

Tanmateix, hi va afegir que entén que aquesta qüestió ha d’anar lligada a la llei del comerç, un text que considera que és vital. L’executiu el té practicament tancat però Benet va recordar que estan supeditats a la situació política. “És important que la gent s’adoni que el dia a dia és complicat”, va cloure.

pdf3.jpg