El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va comparèixer ahir a la tarda enmig d’una considerable expectació mediàtica. El missatge que va donar, però, no va ser cap novetat: va exposar les prioritats del Govern, que passen per aprovar la reforma tributària, en primer lloc, i presentar un projecte de pressupost –una «eina d’estabilitat pel desenvolupament de l’acció política»–, que és una obligació legal.
Unes prioritats que sorgeixen de l’anàlisi de les «necessitats i urgències» del país, segons Bartumeu, i que coincideixen «amb els plantejaments de la majoria d’agents socials». I també, en part, amb les de Coalició Reformista. El cap de Govern va rebre ahir al matí el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, que va exposar- li la «nostra predisposició per avançar i acabar amb les lleis d’imposició directa» i el va alertar que «no permetrem de cap manera una dilació dins de la comissió» de Finances i que «sense cap motiu aparent» s’allarguin les negociacions. En aquest punt, Gabriel va demanar a Bartumeu que tramiti el projecte de llei de pressupost al límit del que permet la llei, el 31 d’octubre, per no retardar el debat dels impostos directes, una demanda que el líder de l’Executiu hauria acceptat ja que «el que no volem, ni el senyor Gabriel ni jo, és endarrerir la imposició directa».
En el que no es posen d’acord reformistes i socialdemòcrates és en la urgència de l’IVA, tal com va reconèixer Bartumeu, que va afirmar que intentaran «convèncer Gabriel que l’IVA també és important pel nostre futur». Tampoc hi ha acord en relació a l’avançament de la convocatòria electoral. Gabriel donarà per tancada la legislatura un cop s’hagin votat les lleis d’imposició directa, mentre que Bartumeu es va tornar a fer fort en la seva posició: esperar el debat del pressupost, i si no s’aproven els comptes pel 2011, el que es farà és «constatar la voluntat de bloqueig», i a partir d’aquell moment es plantejarà una eventual dissolució anticipada del Consell General. «Ja vaig dir que el 2010 no hi haurà eleccions», va reiterar el líder de l’Executiu, i va insistir que el calendari el marcarà el legislatiu. En aquest sentit, va afegir que, encara que sigui membre del comitè directiu del Partit Socialdemòcrata, i que sigui gràcies a aquesta formació que ocupi el càrrec de cap de Govern, «això no vol dir que faci meu el calendari » exposat pel primer secretari del PS, Ferran Goya, sortint de la darrera reunió de l’òrgan directiu de la formació.
Segons Bartumeu hi ha «certa fixació, obsessió, de canviar l’ordre de prioritats del país» en el sentit que hi ha per qui les eleccions són el «primer objectiu», «es deu pensar que algú s’estalviarà veure l’aplicació de la imposició directa», va intuir. Però pel cap de Govern hi ha altres qüestions i iniciatives interessants a tràmit parlamentari més enllà de la reforma tributària, com poden ser la modificació de la llei de nacionalitat, les recentment entrades –ahir mateix– mesures de reactivació econòmica, o d’altres que es volen entrar properament, i creu que hi ha temps per aprovar- les encara que es produeixi l’anunciat bloqueig dels comptes pel 2011 –Gabriel ja va dir ahir que «no té cap sentit presentar esmenes a un pressupost que no funciona ni servirà per reactivar l’economia» i va assegurar que «no podem donar- hi suport ni que volguéssim»–. En aquest sentit, pensa que a «finals d’any» es podrien haver enllestit les modificacions de la Llei de llibertat sindical i del Codi de Relacions Laborals que estan treballant socialdemòcrates i Andorra pel Canvi.
De totes maneres, per Bartumeu, encara que la legislatura «només hagués permès la sortida de la llista de paradisos fiscals i fer la reforma fiscal, aquests dos anys haurien servit de molt».
D’altra banda, Jaume Bartumeu va manifestar estar «animadíssim» per continuar sent el cap de Govern i treballar amb l’actual equip de l’Executiu, i va afegir que un cop s’hagi produït la dissolució del Consell General «ja veuré» si continua estant animat en primer lloc, i en segon «el partit decidirà» si torna a confiar en la seva persona. En aquest àmbit, Bartumeu va reconèixer que després del trencament de Renovació Democràtica amb ApC «potser» es tornen a donar les condicions per tornar a col·laborar amb la formació liderada per Ricard de Haro, que té «aspiració política de canvi real i progressista».