La Taula de la Funció Pública vol que el GAdA s’integri a la carrera professional

Autor:
Font: Bon Dia
Publicat el: 29 de Setembre de 2010

La Taula de la Funció Pública va rebre ahir la proposta d’integrar el sistema retributiu de l’administració en una propera reforma que es basi en la carrera professional. Durant la cinquena sessió es va analitzar els elements que configuren el sistema retributiu previst en la llei actual, es va estudiar un per un els complements i el sistema de gestió de l’acompliment (GAdA) i es va detectar algunes mancances del sistema actual.

És per això que es va proposar que la reforma tingui en compte uns elements més objectius, com ara els mèrits, la capacitació, la formació i les avaluacions, per poder promoure que cada un tingui la responsabilitat de dissenyar-se la seva carrera professional. Actualment es té en compte el complement d’antiguitat, de responsabilitat addicional i de millora per configurar el salari i permetre créixer en el lloc de treball.

El president de la Taula de la Funció Pública, Bruno Bartolomé, va explicar ahir que “el creixement personal i professional dels funcionaris és positiu” i que, per tant, s’ha d’incentivar. El nou sistema promouria que les persones més preparades i més formades que volguessin especialitzar-se i millorar disposessin d’unes normes per fer-ho, ja que actualment no són prou clares i no afavoreixen la mobilitat. Bartolomé va afegir que s’haurà de valorar més els mèrits i la carrera professional dels funcionaris per fugir del sistema retributiu actual, que es considera molt arbitrari.

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, també assistent a la Taula de la Funció Pública, va advocar “per una carrera professional en què saps què has de fer, ja que deu anys després de l’aprovació de la llei encara no s’ha desenvolupat”. Pel que fa a la necessitat d’introduir el GAdA a la carrera professional, Ubach va argumentar que “un departament no té res a veure amb un altre”, de manera que cal tenir en compte les especificitats de cadascun. Així mateix, Ubach va afirmar que “s’ha d’apostar per la formació i per una carrera professional transparent que possibiliti una implicació més gran dels funcionaris en l’administració”.

Segons va explicar el secretari general de l’USdA, una altra qüestió que s’ha començat a tractar és que “l’administració pugui ser sostenible, ja que això no es va comprovar l’any 2000, quan es va aprovar l’actual llei”. Pel que fa a les futures reunions de la taula, Ubach va explicar que, de moment, s’ha fet una pluja d’idees, però les mesures concretes que s’hauran d’avaluar per a la possible modificació del sistema retributiu es determinaran en les properes reunions.

Cinc reunions més
El president de la Taula de la Funció Pública va recordar que queden cinc sessions per continuar identificant elements nous i passar al Govern i al Consell General les modificacions que es consideren necessàries per aconseguir una administració pública més eficaç.

pdf3.jpg