El cap de Govern, Jaume Bartumeu, es va comprometre a reconèixer la independència de Kosovo «en els propers mesos» durant la reunió bilateral mantinguda divendres amb el primer ministre kosovar, Hashim Thaçi, segons va informar l’ACN.
En el marc de la seva visita a Nova York per assistir a la 65a Assemblea General de Nacions Unides, Bartumeu va aprofitar per reunir-se amb Thachi i li va assegurar que Andorra «no vol ser l’últim estat europeu en reconèixer Kosovo». Aquesta decisió respon al fet que, tal i com va explicar Bartumeu, la Cort Internacional de Justícia de Nacions Unides va donar suport a Kosovo, amb la qual cosa no suposa per Andorra «cap aventura irredemptista que no es correspongués amb la voluntat d’un poble i amb el dret internacional». El cap de Govern va afirmar que «la sentència ens dóna tranquil.litat».
Amb la resolució de Nacions Unides a lesmans, Andorra va assegurar que en un any reconeixerà la independència de Kosovo, tot i que el Principat haurà de negociar abans amb l’Estat espanyol. «El nostre ministre d’Afers Exteriors –Xavier Espot– es reunirà amb el seu homòleg espanyol, Miguel Àngel Moratinos, per tractar la qüestió», va especificar Bartumeu. De fet, el ministre andorrà manté aquests dies una intensa agenda de reunions, entre les quals hi haurà cabuda també per a les relacions bilaterals amb Espanya.
LA QÜESTIÓ DE L’INDEPENDÈNCIA
Durant la reunió bilateral, el primer ministre de Kosovo va sol.licitar al cap de Govern que reconegués la independència del seu país, una petició que ja van traslladar a Bartumeu per carta el passat mes de juliol. Aquesta sol.licitud, rebuda a principis d’estiu, procedia tant de Thaçi com del president del país dels Balcans, Fatmir Sejdiu. El mandatari kosovar va preguntar per què Andorra és un dels pocs països que encara no havia reconegut la independència de Kosovo, juntament amb Espanya, fins i tot després que el Tribunal Internacional de Justícia, el màxim òrgan judicial de Nacions Unides, dictaminés la legalitat de la seva declaració unilateral d’independència.
Bartumeu va respondre al representant kosovar que fins el moment de la resolució d’aquest tribunal, «la política exterior andorrana estava expectant», ja que el país «ha volgut establir un principi d’equilibri en les relacions entre Espanya i França». El cap de Govern va argumentar davant Thaçi que Andorra «estava en una situació complicada» pel fet que França hagués reconegut immediatament Kosovo i l’Estat espanyol «no ho volgués fer».
VETLLAR PER L’EQUILIBRI
Després de la sentència i de la decisió Andorrana, segons va assegurar Bartumeu a l’ACN, desplaçada a Nova York, el Principat «vol continuar guardant aquesta relació d’equilibri», tot i que quan arriba el moment de prendre una posició «també ho hem de fer», va afirmar.
D’altra banda Bartumeu va preguntar si la decisió de reconèixer Kosovo contribuiria a la pau de la regió o si, més aviat, afavoriria la confrontació a la regió. Per la seva part, el primer ministre kosovar li va contestar que quants més reconeixements hi hagi de Kosovo, més pau hi haurà a la regió. Thaçi va concloure que el seu país «no és enemic de Sèrbia» i que ara «està disposat a dialogar», després d’anys de dificultats per aconseguir aquesta entesa.
L’estatus de Kosovo, ubicat a la península dels Balcans, és motiu de controvèrsia. Sèrbia considera que aquesta zona és una província autònoma dins el seu territori. Després que el Govern provisional de Kosovo declarés unilateralment la seva independència el febrer del 2008, Sèrbia, Rússia i Espanya, entre d’altres, no van acceptar aquest fet. Andorra s’ha emparat, en aquest cas, en el principi de neutralitat.