El Premi Ramon Llull passa a ser itinerant i deixa de ser «patrimoni exclusiu» d’Andorra

Autor: E.O.G.
Font: Més Andorra
Publicat el: 14 de Setembre de 2010

El Premi Ramon Llull de novel·la deixa de ser «patrimoni exclusiu» d’Andorra per ser-ho de la Fundació Ramon Llull i de tots els territoris de parla catalana. La itinerància del premi començarà en la seva propera edició, al gener del 2011, quan es celebrarà a Mallorca, que, tal com va recordar el vicepresident de la Fundació i de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira, «alguna cosa té a veure amb Ramon Llull».

Aquest no és l’únic canvi que experimentarà el premi. La dotació, de 90.000 euros –la més important d’entre els premis de  literatura catalana, tal com va recordar el cap de Govern i president de la Fundació, Jaume Bartumeu– serà coparticipada entre els diferents patrons. En la propera edició serà entre els governs fundadors –Andorra, Catalunya i Illes Balears– i la pròpia Fundació Ramon Llull, però en edicions futures es vol que hi participin tots els patrons, en funció de les capacitats i el pes demogràfic. Així es va explicar a la sortida de la reunió que van mantenir els diferents patrons de la Fundació Ramon Llull a la seva seu, a la Casa d’Areny-Plandolit, a Ordino.

Els diferents patrons, en boca del vicepresident català de la Fundació, van agrair al Govern d’Andorra «el sentit institucional » en deixar que el premi sigui de tots. En aquest sentit, Carod-Rovira va assegurar que d’ençà de la creació de la Fundació Ramon Llull, amb què els diferents territoris tenen una eina per projectar la cultura i la llengua catalanes i van a l’una, s’ha viscut «l’etapa de més prestigi de la llengua catalana». Una mostra d’això és que el català va ser l’idioma convidat a la darrera edició de la fira Expolangues de París. En aquest punt, el patró balear, Albert Moragues, va comentar que, malgrat que aquest sigui «el moment més important que viu el català», encara «falta una representació institucional de la Comunitat Valenciana» al si de la Fundació per poder dir que el «cicle s’ha tancat». Moragues, que valora la representació de la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, considera necessària la implicació del Govern valencià, cosa que, malgrat els esforços, fins el moment no s’ha aconseguit. De totes maneres, el conseller de la presidència del Govern Balear es va mostrar convençut que amb paciència i esforços «ho aconseguirem».

D’altra banda, Moragues va acceptar gratament «el repte» d’acollir la cerimònia d’entrega del Premi Ramon Llull, i va assegurar que s’intentarà deixar el premi «a una altura similar» a la del llistó marcat per Andorra, malgrat que encara es desconeix com es desenvoluparà. Després de Mallorca, el premi continuarà per la resta de territoris, tot i que no hi ha un ordre establert.

Segons va comentar Josep-Lluís Carod-Rovira, dependrà de la «disponibilitat i la conjuntura » de cada territori. El que no canviarà del Premi és la col·laboració d’Editorial Planeta, que continuarà garantint l’edició de la novel·la guanyadora en català, castellà  i francès.

pdf3.jpg