Pere López assegura que amb un IVA al 4,5%, la pressió fiscal es mantindrà

Autor: ana
Font: més andorra
Publicat el: 9 de Setembre de 2010

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va explicar que el Govern va decidir canviar l’IVA del 5% al 4,5% perquè d’aquesta manera no augmenta la pressió fiscal.

Així ho va explicar durant la compareixença davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost. Tot i això, el conseller general del grup parlamentari Reformista, membre de la comissió, Jaume Serra, va assegurar que durant la trobada López havia reconegut que amb el projecte de llei presentat pel Govern la pressió podria augmentar entre «un punt i un punt i mig»; i el president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC) va dir que la pressió fiscal augmentarà «entre un 15% i 20%». D’altra banda, el conseller general socialdemòcrata i president de la comissió, Jordi Font, va carregar contra el projecte fiscal d’ApC, que va qualificar «d’inviable»,  va afegir que seguint el seu model «el país se’n va a la merda».

Amb un IVA del 5% augmentaria la pressió fiscal; per això el Govern va modificar-ne el tipus a l’entrar el projecte a tràmit parlamentari, segons el ministre, que també va posar en relleu que amb l’IVA es «corregeixen les moltes mancances» que té l’actual sistema impositiu,  com «la millora de la competitivitat del sector comercial». El ministre també va explicar que a la memòria econòmica hi ha una xifra aproximada del Producte Interior Brut (PIB), que ha elaborat per primera vegada el Govern i que se situa en els «2.830 milions d’euros». D’altra banda, el conseller del grup parlamentari Reformista i portaveu en matèria econòmica de la coalició, Jaume Serra, es va mostrar satisfet a la sortida de la reunió per poder arribar «a una possible negociació». Tot i això, Serra va manifestar que el projecte de llei segueix plantejant dubtes que «seran motiu d’esmenes», com el règim de franquícies, i que el millor hauria estat plantejar la reforma tributària en conjunt com van plantejar en el debat parlamentari de les altres lleis impositives.

pdf3.jpg