Un informe del Consell d’Europa detecta greus fissures en el control del blanqueig

Autor:
Font:
Publicat el: 15 de Novembre de 2007

diaridandorra

Ricard Poy

El Moneyval és un organisme vinculat al Consell d’Europa per al seguiment de les polítiques de control del blanqueig d’aquells països europeus que, com Andorra, no pertanyen al Grup d’Acció Financera Internacional (GAFI).

Diferents fonts que han tingut accés a l’informe sobre Andorra, l’esborrany del qual va ser aprovat pel plenari del Moneyval el setembre a Estrasburg, indiquen que mostra importants mancances dins del sistema establert per Andorra per controlar el rentat de diners. El treball alerta de la necessitat d’aplicar les recomanacions que ja s’havien fet arribar pel Moneyval a l’administració en el control financer del blanqueig.

Les mateixes fonts van confirmar que el Govern ja disposa fa dies d’aquest text i s’haurien estat fent esforços des del gabinet liberal per retardar al màxim la publicació. El Moneyval acostuma a publicar els informes que desenvolupa sobre els sistemes financers que controla en un termini breu des que han estat aprovats. A banda d’Andorra, el comitè, format per experts en finances, elabora treballs sobre Albània, Armènia, Azerbaidjan, Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Croàcia, Xipre, la República Txeca, Estònia, Geòrgia, Hongria, Letònia, Liechtenstein, Lituània, Macedònia, Malta, Moldàvia, Mònaco, Polònia, Romania, Rússia, San Marino, Sèrbia, Eslovàquia, Eslovènia i Ucraïna.

Pregunta al Consell

Jaume Bartumeu ha tramès una pregunta sobre l’informe al Govern perquè sigui contestada en la sessió del Consell General. El polític del PS es pregunta perquè el “ministeri de Finances el guarda sota clau” i assenyala que el Moneyval destaca “l’absència de la UPB i l’INAF”. Aquest últim punt, segons Bartumeu, hauria “provocat ja, de moment, la dimissió forçada del responsable de la UPB, Jordi Pons”. El socialdemòcrata qüestiona quines mesures adoptarà l’executiu per prevenir i lluitar “contra el blanqueig de capitals”.

Educació, trànsit i regular les financeres

La sessió del Consell General de control al Govern que tindrà lloc aquesta tarda inclourà una bateria de qüestions urgents que Sindicatura va acceptar ahir a tràmit, segons apareixia al darrer Butlletí del Consell General. El PS preguntarà a l’executiu sobre el protocol d’actuació que apliquen els centres escolars del país amb els alumnes amb al·lèrgies o intoleràncies alimentàries, i també sobre si el Govern promourà l’aplicació a Andorra de la nova directiva d’instruments financers.

Des del PLA han adreçat dues qüestions, relacionades amb el reglament del cos de bombers i l’organització de la mobilitat i la capacitat de la xarxa viària andorrana durant les jornades festives.

Finalment, el grup centrista ha tramès una demanda d’informació amb resposta oral per conèixer en quin estadi es troba l’elaboració dels projectes de llei necessaris per a la regulació del règim i l’activitat de les entitats financeres i de les d’assegurances.

Andorra va acollir el 2001 un seminari del Moneyval

Entre el 5 i el 7 de juny del 2001 el Moneyval, llavors encara no havia adoptat aquest nom, va dur a terme a Andorra un seminari per treballar contra la utilització dels sistemes financers per blanquejar diners d’origen criminal. Representants de divuit països van reunir-se per analitzar les noves tipologies i la representació andorrana va destacar la voluntat de col·laboració.

pdf.jpg