Medi Ambient acorda la suspensió de la Setmana de caça de l’isard

Autor: clara garnica
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 26 d'Agost de 2010

Les previsions més pessimistes sorgides les darreres setmanes s’han acabat complint, i finalment el Govern va acordar ahir la cancel.lació total de la Setmana de caça de l’isard. El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Patrimoni Natural, Vicenç Alay, va fer pública la decisió del Consell de Ministres, després de l’anàlisi dels informes elaborats per tècnics del ministeri i d’haver escoltat l’opinió dels mateixos caçadors afectats.

Alay va ser contundent i va reconèixer que “la nostra cabana d’isards té un problema de salut”. Els números parlen per si sols. El recompte final elaborat pel ministeri, amb la col.laboració de la Federació Andorrana de Caça i Pesca, ha deixat en 555 el total d’isards al Principat. Fa un any el recompte va situar-se en 939, és a dir, el 40,89% més que aquesta temporada. Pel que fa al nombre d’isards que entren al pla de caça, la disminució també és considerable, concretament del 27,1%, fent un total de 382 isards. D’aquests, 173 es troben dins del vedat de caça d’Enclar, 66 al vedat de caça de Xixerella, 51 al de Sorteny i 63 al de Ransol. Dels quatre vedats, la caiguda més significativa l’ha patit el d’Enclar, amb el 58,31% menys d’isards que fa un any, mentre que l’únic que ha pujat és el de Ransol, amb el 26,9% més.

Davant d’aquestes xifres, va ser el mateix col.lectiu de caça el que va adreçar-se per carta al ministre, aconsellant-ne també la suspensió. Amb tot, Alay va parlar ahir d’una “cancel.lació lògica”. La Setmana de caça s’havia de celebrar del 12 al 19 de setembre. Després que ahir s’acordés definitivament la cancel.lació, el ministeri retornarà les inscripcions que hagin realitzat els caçadors.

Paral.lelament, al ministeri li toca ara començar a treballar perquè la cancel.lació de la temporada de caça de l’isard no s’hagi de repetir l’any vinent. Alay va mostrar-se confiat que, amb els números actuals i si no es produeixen nous brots d’epidèmies, no hauria d’haver-hi problemes per disposar d’una cabana suficient la propera temporada.

ELS EFECTES DEL ‘PESTIVIRUS’ / El ministre de Medi Ambient va destacar ahir els efectes de l’epidèmia del pestivirus com a causa principal, tot i que també sumada a la disminució de la fecunditat, una caiguda que va qualificar de «molt important». Segons va informar el mateix Alay, només el 8,4% dels isards són cabrits, quan la xifra ideal hauria de situar- se per sobre del 20%. Solidaritzant- se amb la problemàtica andorrana, i vistos els precedents, en els quals va ser el Principat qui va limitar la caça d’aquests animals, França i Espanya han restringit considerablement les seves àrees aptes per a la cacera. El ministeri andorrà ja s’ha posat en contacte amb el director general del Medi Natural català, que ja ha confirmat que prohibirà la caça a la vall d’Ós i a la Cerdanya, i hi ha una previsió de caça del 4% a la Vall Ferrera. Per la part francesa, tampoc no es realitzaran captures a les valls d’Auzat-Vicdessos ni a l’Arieja. «La caça queda molt restringida al massís pirinenc oriental», va informar el ministre.

Finalment, Alay va avançar ahir que la problemàtica amb els isards no s’està produint amb els cabirols, motiu pel qual la seva temporada de caça no es veurà afectada.

pdf3.jpg