Andorra col.laborarà amb l’OMS en el desenvolupament d’un programa regional d’infermeria i atenció primària. Així ho va explicar, en declaracions a EL PERIÒDIC, la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez. Un dels eixos de cooperació sanitària i social que el Govern treballa és precisament en col.laboració amb l’OMS, a través del Comitè Permanent de l’Oficina Regional per Europa. El Principat assumirà la presidència d’aquest òrgan a partir del mes de setembre.
L’OMS ha sol.licitat la col.laboració d’Andorra en un parell de projectes. Un d’aquests és precisament el desenvolupament d’un programa d’àmbit regional, tenint en compte que la regió de l’OMS abraça tot Europa, relatiu a la infermeria i l’atenció primària.
D’altra banda, Andorra col.laborarà també en l’organització d’una conferència ministerial dels 53 països que integren l’OMS/EURO, en aquest cas sobre sistemes de salut. La conferència, que està previst que tingui lloc al Principat al llarg del 2011, anirà enfocada principalment al desplegament de la Declaració de Tallin. Així doncs, i segons va puntualitzar la ministra Rodríguez, aquest esdeveniment ha de servir per “desplegar accions adreçades a establir un marc regional que ajudi els països a desenvolupar, al seu torn, plans nacionals de sostenibilitat dels seus sistemes de salut i de protecció social”.
Més enllà de la implicació d’Andorra amb el Comitè Permanent de l’Oficina Regional de l’OMS, el Govern ha signat també un acord de col.laboració mitjançant el qual ha adquirit un seguit de compromisos relatius a les prioritats de salut del país. Un d’aquests compromisos és el disseny i la implantació d’un servei de cures pal.liatives, projecte que està en fase de desenvolupament i que, segons la ministra de Salut, “ja es troba molt avançat”.
Les altres prioritats sobre les quals el Govern ha adquirit un compromís amb l’OMS són la planificació i la gestió dels recursos humans al servei de la salut; la gestió de situacions de crisi de catàstrofe, amb el consegüent compliment de les obligacions i accions establertes en el marc del nou Reglament sanitari internacional (RSI), adoptat l’any 2005, i la introducció dels nous sistemes i tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) al servei de la salut.
LA COOPERACIÓ, INDISPENSABLE / La cooperació en l’àmbit de la salut i la protecció social, tant amb l’OMS com amb els països veïns, són una de les prioritats per a la ministra Rodríguez. La titular de Salut afirma que «dins del context de globalització, la cooperació esdevé un eix estratègic indispensable per garantir el nostre sistema de salut i protecció social». Així, la cooperació ha de garantir «els recursos necessaris per assolir un model d’atenció sanitària eficaç, eficient i de qualitat».