El ministeri d’Interior diu que ja es dóna el permís de residència als seropositius

Autor: Aleix Tugas
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 4 d'Agost de 2010

El ministre d’Interior, Víctor Naudi, va explicar ahir que ja s’estan donant permisos de residència a immigrants que són portadors del virus de la sida. Les declaracions les va fer poc després de les crítiques que va rebre Nicolas Sarkozy des d’alguns sectors polítics de França, per no haver esmentat el tema en la visita que va fer com a Copríncep.

Concretament, el ministre Naudi va posar en relleu que “s’ha donat ja algun cas de persones autoritzades amb el virus, tot i que no han arribat a desenvolupar la malaltia”.

El ministre va assegurar que des que l’equip socialdemòcrata ha arribat al Govern “no hi ha hagut cap cas de discriminació per aquest motiu”. És més, Naudi va voler aclarir que el PS “és força sensible al tema”, i que ho demostra el fet “que era un dels punts que figuraven al programa electoral”. Aquest mateix fet també va ser ressaltat per la vicepresidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Bibiana Rossa, que va assenyalar que “tots som conscients que aquesta és una de les nostres assignatures pendents”, i que la previsió de l’executiu és “oferir una solució”.

El titular d’Interior, a més, va avançar que ja s’està treballant en una àmplia modificació del text que regula les proves mèdiques als sol·licitants d’un permís de residència, “per eliminar qualsevol ombra de dubte que hi pugui haver cap discriminació”. Aquests canvis estan “força avançats”, segons el ministre, i podrien ser una realitat “ja a principi de setembre”.

Proves més còmodes i àgils
Però l’autorització de les persones seropositives no serien l’únic canvi que inclouria el nou text que Immigració està preparant. Segons Naudi, “hi ha un segon objectiu, a banda d’eliminar qualsevol discriminació amb les persones sol·licitants”. Es tracta d’una “agilització del procés per passar les revisions mèdiques”. Naudi no va voler precisar si això significaria l’eliminació de la presa de mostra sanguínia, però sí que va especificar que “serà més còmode i més agradable per a les persones que hagin de passar els controls”. El ministre va recordar que el més important és poder “garantir que la persona està en les condicions físiques correctes per al lloc de feina que haurà d’ocupar”, i que en funció d’això “es procedirà a les proves que es considerin necessàries, tal com marca l’Organització Mundial de la Salut”.

A causa d’això, el ministre va expressar el disgust pel to de les crítiques efectuades al Copríncep Sarkozy, que van tenir un ampli ressò a la premsa francesa. “Em sap greu que aquesta informació s’hagi tret de context”, va destacar el ministre, “perquè a dia d’avui la realitat és que s’estan atorgant els permisos i que ja no hi ha cap discriminació”.

La consellera Bibiana Rossa va expressar una opinió força similar a la del titular d’Interior. “No desmereixo aquestes crítiques”, va apuntar, “però caldria haver dit que estem treballant per a una solució”. Rossa va lamentar, per tant, que les persones que han carregat contra Sarkozy i contra Andorra no hagin “ni tan sols esmentat que estem estudiant des de fa temps com millorar aquest aspecte”. La vicepresidenta del grup va declarar que “les polítiques d’immigració es veuran molt millorades, fins i tot en aquells aspectes que podríem considerar més controvertits”.

ANDORRA, A LA “LLISTA NEGRA” DE VIENA

La divuitena conferència internacional sobre la sida, celebrada a la capital austríaca entre el 18 i el 23 de juliol, va tractar sobre la situació internacional que viuen els seropositius, sota el títol Drets aquí, drets ara. Una de les conferències que es van celebrar va tractar, precisament, sobre els estats que encara restringeixen l’entrada a persones portadores del virus que causa la patologia. A Europa només hi ha quinze estats, entre els quals Andorra, que encara puguin vetar l’entrada de persones que pateixin la infecció, i cinquanta-un a tot el món. La denúncia va ser realitzada en el marc de la ponència per Onusida, un programa conjunt de les Nacions Unides per combatre la malaltia i millorar el benestar dels portadors. Aquestes conclusions són les que van motivar que l’associació de polítics francesos contra la malaltia es mostrés en desacord amb Sarkozy, per haver eludit parlar del tema durant la visita institucional. El portaveu de les crítiques va ser el socialista Jean-Luc Romero.

pdf3.jpg