El Govern vol finançar amb un crèdit a 20 anys les fases III i IV del vial de Sant Julià

Autor: E.O.G.
Font: Més Andorra
Publicat el: 4 d'Agost de 2010

Vist que no hi ha empreses interessades a assumir la concessió de la totalitat del vial de Sant Julià (de les fases III i IV, ja en execució –entre la plaça Laurèdia i el túnel de la Tàpia i entre aquest i la rotonda d’Aixovall respectivament –, i de les I i II –de la plaça Laurèdia fins al pont de Fontaneda–, aturades de moment), el Govern es planteja alternatives per fer front al pagament de les obres de les darreres, d’uns 37,5 milions d’euros.

En un principi, el Govern havia de finançar l’obra mitjançant un peatge a l’ombra amb quotes fixes de 4,9 milions anuals a la concessionària. Així, segons va explicar el ministre d’Ordenament Territorial, Gerard Bàrcia, es negociarà amb entitats bancàries un crèdit a 20 anys per fer front al pagament de les fases III i IV, un cop s’acabin els treballs. Encara que es busquin alternatives per finançar l’execució d’aquestes obres, si la conjuntura econòmica canvia i apareixen «mostres d’interès» per assumir la concessió del total de l’obra, l’Executiu estudiaria les diferents possibilitats per acabar tota la infraestructura. De moment, però, les fases ja en construcció s’acabaran i seran funcionals, en desembocar a la plaça Laurèdia, segons va assegurar Bàrcia.

El tram de la fase III està previst que s’acabi a l’agost de l’any vinent, i les obres segueixen els terminis previstos, tot i que Bàrcia va anunciar possibles retards per evitar molèsties en temporada turística. El darrer tram de la desviació ja pateix algun retard, i encara augmentarà, per la negociació de convenis amb les propietats per tal d’ancorar les proteccions necessàries a la boca del túnel. Pel que fa al túnel, durant la visita, el ministre va comprovar que ja s’havien excavat una seixantena dels 500 metres que tindrà al final. En relació a les voladures, Bàrcia entén que són molestes per als veïns i que poden generar una «certa inseguretat», però va assegurar que es fan dins uns paràmetres de normalitat.

Sense girs a l’esquerra

La ronda de Bàrcia va continuar per les obres d’eixample de la CG1 al seu pas entre el camí vell d’Auvinyà i el torrent dels Hortells (zona del centre comercial River). Va ser allà on Bàrcia va anunciar una política de «fer desaparèixer tots els girs a l’esquerra » a mitjà termini. Així, el pressupost del 2011 haurà de contemplar una partida per construir un punt rodó a l’altura de l’entrada del centre comercial, i amb les altres ja existents (Borda Sabater i abans de la carretera de Fontaneda), eliminar tots els girs a l’esquerra des de la frontera fins al nucli de Sant Julià de Lòria, que són «extremadament perillosos ».

Pel que fa a l’eixample de la via, Bàrcia va explicar que l’obra pateix un retard de quatre mesos com a conseqüència que s’han hagut de fer més metres de mur ancorat dels previstos, ja que el terreny «era menys sòlid» del que es pensava. Els treballs continuaran en una segona fase que permetrà tenir quatre carrils de circulació des del pas fronterer fins al nucli de Sant Julià de Lòria.

pdf3.jpg