El Govern celebra l’èxit que ha suposat la visita de Sarkozy

Autor: M.RODRÍGUEZ / I.CASASAYAS
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 31 de Juliol de 2010

Un dia després de la visita del president francès i copríncep d’Andorra, Nicolas Sarkozy, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va manifestar estar “molt satisfet, no solament per la visita pròpiament dita, sinó pel que ha significat per Andorra”. En aquest sentit, el líder socialdemòcrata va fer referència al doble missatge, “el polític i l’institucional”, amb el qual Sarkozy va articular les seves dues al.locucions, la primera a la Casa de la Vall i, posteriorment, a la plaça del Poble.

Tal com el Govern havia exposat els dies anteriors a la visita, el copríncep francès va contribuir a enfortir l'”estructura constitucional” que, juntament amb el seu homòleg episcopal, Joan Enric Vives, Andorra va escollir democràticament l’any 1993. El viatge va servir, en termes globals, per “constatar que estem treballant en la bona direcció”. En altres paraules, que Sarkozy va confirmar l’homologació d’Andorra al món.

El copríncep va transmetre així durant les seves intervencions tant a la cambra parlamentària com a la plaça de la capital un missatge en la línia de “reforçar el seu compromís institucional”, a més de fer “una confirmació de la seva orientació moderadora” i arbitrar “en favor de la sortida de la zona grisa”, amb la seva valoració positiva dels avenços fets en matèria d’intercanvi d’informació fiscal. Al mateix temps, va afirmar Bartumeu, Sarkozy va deixar ben clar que “ni França, ni el G- 20, ni la comunitat internacional en general ens diuen que no juguem amb el diferencial fiscal”, amb la qual cosa, i dins la filosofia d’evitar l’opacitat, Andorra té assegurada la complicitat gala per continuar forjant el seu model de futur.

EL COMPROMÍS EUROPEU
D’altra banda, un dels fets significatius que ha deixat la visita del copríncep és el suport francès, promès ara públicament davant de la ciutadania d’Andorra, per continuar fent passos cap a Europa. “El més important, però, és que Sarkozy va donar suport a l’acord d’associació”, va ampliar Bartumeu, amb la qual cosa el Principat pot confirmar que el model plantejat i transmès als més alts estaments europeus –com recentment es va fer amb el president de la Comissió Europea– va també per bon camí.

Tant Bartumeu com el el director de Gabinet de la representació del copríncep francès, Pascal Escande, van destacar el desplegament general com a “molt positiu”. Escande va afirmar que “Sarkozy va marxar encantat i amb moltes ganes de tornar” i que l’apropament a la gent “va ser un gest de normalitat, tot i que el protocol sempre s’ha de marcar per obligació”. Bartumeu va percebre l’actitud de Sarkozy com “una voluntat contínua d’acostament a la ciutadania”, de la qual el Govern no havia tingut cap dubte.

pdf3.jpg