PS i ApC acorden una llei sindical que regula la vaga i la negociació col·lectiva

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 29 de Juliol de 2010

El Partit Socialdemòcrata (PS) i Andorra pel Canvi (ApC) han consensuat un esborrany de la nova Llei de llibertats sindicals, que regularà el dret a vaga, protegirà l’acció sindical i obrirà les portes a una negociació col·lectiva justa per a les dues parts implicades, entre altres avenços amb relació a la norma actual.

Així mateix, a finals de l’estiu els dos grups tenen previst enllestir la reforma del Codi de Relacions Laborals perquè els dos textos puguin entrar a tràmit a finals de setembre, segons va avançar ahir el conseller d’ApC Òscar Encuentra.

Una comissió formada per diversos representants de les dues formacions s’han reunit de forma periòdica durant els últims tres mesos amb l’objectiu de negociar la modificació de les dues normatives. Malgrat les diferències que han evidenciat els dos partits en altres assumptes, PS i ApC han pactat un primer esborrany de la Llei de llibertats sindicals que tan sols està pendent del treball en el si dels grups parlamentaris. En aquest sentit, Encuentra va afirmar que “si no hi ha cap punt que ens haguem deixat, el text presentat serà el definitiu”.

A diferència del marc legal actual, la normativa regularà el dret de vaga i el conflicte col·lectiu, tot i que “no deixarà la porta oberta a vagues salvatges com les que s’han produït a alguns països veïns”, segons va explicar Encuentra. El conseller general d’ApC va especificar que “els treballadors han de tenir dret a expressar el seu descontentament, però alhora cal que el perjudici sigui mínim per a la societat, que no afecti el funcionament quotidià”.

La reforma legal també ha de servir perquè els convenis col·lectius esdevinguin una eina eficaç al Principat, ja que es tracta d’un recurs que no s’ha utilitzat fins ara, malgrat que està regulat per llei. Sobre aquesta qüestió, Òscar Encuentra va afirmar que la nova normativa regularà la negociació col·lectiva de manera “que empresaris i sindicats es puguin posar d’acord en igualtat de condicions”.

El conseller d’ApC també va avançar que la normativa protegirà l’acció sindical, “però sense que el sindicalista es converteixi en un privilegiat”. Així, Encuentra va apuntar que cal evitar situacions en què l’acció sindical pot suposar un greuge per a l’empleat i “posar les condicions perquè els treballadors puguin exercir els càrrecs sindicals dins d’una organització o d’una empresa, i que això sigui vist pels empresaris com un avantatge”.

Finalment, entre els punts més destacats de la reforma, cal dir que la norma establirà una proporció realista perquè les empreses petites puguin comptar amb els seus propis representants. En aquest sentit, el conseller d’Andorra pel Canvi va assegurar que “no es deixarà a cap empresa sense la possibilitat de tenir representants”.

Paper dels agents socials
Encuentra considera que la comissió negociadora ha tingut la complicitat de sindicats i patronals, amb qui ha mantingut trobades puntuals: “Crec que estem en la línia que acontenta les dues parts, ja que els sindicats consideren necessària aquesta reforma i la patronal demana unes lleis modernes”. Així mateix, Encuentra va assegurar que “érem conscients que la norma actual ho era tot menys llei de llibertats sindicals, i que el codi de relacions laborals tenia moltes mancances”, i va afegir que la voluntat de la comissió ha estat elaborar uns “textos ferms, sòlids, que no puguin ser qüestionats o que les diferents parts puguin dir que els perjudica”.

La comissió negociadora decidirà a finals d’estiu si l’acomiadament ha de ser causal
Tot i que la voluntat de la comissió formada pel Partit Socialdemòcrata (PS) i Andorra pel Canvi (ApC) era enllestir els esborranys de la Llei de llibertats sindicals i del codi de relacions laborals abans de l’estiu, les negociacions s’allargaran fins a finals d’agost o principis de setembre. La raó principal, segons va explicar ahir el conseller general d’ApC Òscar Encuentra, gira al voltant de la regulació de l’acomiadament.

La comissió té previst reunir-se d’aquí a un mes per enllestir el text del codi de relacions laborals i per decidir si l’acomiadament ha de ser causal o no. Partint de l’objectiu d’elaborar uns textos que no perjudiquin a cap de les dues parts implicades -sindicats i patronal-, les comissions de les dues formacions polítiques s’han donat aquest mes de marge per “presentar propostes que no suposin un canvi radical”.

El conseller d’ApC va argumentar que “des d’una part de la societat es reclama que s’elimini l’acomiadament no causal, però cal analitzar les conseqüències i veure com podem acontentar totes les parts”. En aquest sentit, Encuentra va explicar que la comissió tornarà a contactar amb els sindicats i amb la patronal per acabar de redactar l’esborrany del codi de relacions laborals durant el mes de setembre. Un cop enllestit aquest text, tan sols faltarà abordar la Llei d’higiene i seguretat en el treball per finalitzar la reforma del paquet de lleis sindicals.

pdf3.jpg