El Govern i la Generalitat aproven un acord en l’àmbit de la salut

Autor: EVA ARASA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 24 de Juliol de 2010

El Govern d’Andorra i la Generalitat de Catalunya van aprovar, en les respectives reunions de dimecres, un acord en l’àmbit sectorial de la salut. Amb paraules de la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, aquest acord permet formalitzar les relacions existents entre les dues administracions i “fer un pas més en l’apartat de la cooperació sanitària i de la seguretat social”.

L’objectiu d’aquesta cooperació és completar l’oferta de serveis del país, a partir de convenis d’atenció amb centres de referència d’Espanya i França, i garantir també l’intercanvi d’experiències i coneixements, “dos elements clau per donar sentit a un objectiu: garantir una prestació de serveis de qualitat”, segons Rodríguez.

Fins al moment, la cooperació ha existit gràcies a “les relacions de bon veïnatge”, que han permès establir vincles amb les autoritats sanitàries dels països veïns. Un dels objectius de l’actual Ministeri de Salut, però, és anar formalitzant aquestes relacions i donar-los una cobertura jurídica, mitjançant acords d’àmbit estatal i acords també d’àmbit regional. Per aquest motiu, el Govern d’Andorra està treballant per acabar de materialitzar els acords amb Madrid i París.

Pel que fa a la relació amb Catalunya, l’acord aprovat dimecres ve a desenvolupar un acord marc signat el febrer de l’any passat entre el cap de Govern d’aleshores, Albert Pintat, i el president de la Generalitat, José Montilla. Segons la titular andorrana de Salut, “l’acord situa la cooperació sanitària dins del marc de col.laboració dels territoris” i dóna cobertura als posteriors convenis que es puguin establir eventualment entre les institucions sanitàries.

Un dels aspectes de l’acord és que fixa un seguiment periòdic d’aquesta cooperació sanitària. Però el més important és que ha de servir per garantir la proximitat assistencial i la reciprocitat en la cooperació. Així, és possible que els andorrans puguin rebre determinada assistència especialitzada a Barcelona, alhora que des d’Andorra s’ofereix suport a la Seu d’Urgell en qüestions com ara el servei de diàlisi o la salut mental.

CONVENIS ENTRE CENTRES / A banda dels acords entre les autoritats territorials, la signatura de convenis entre centres de referència és l’eina que, des del ministeri, consideren que ha de garantir «en les millors condicions, una oferta de proximitat i de recurs més especialitzat». Un dels objectius fixats és optimitzar la gestió dels recursos humans, «molt sovint escassos en algunes especialitats».

Des del Ministeri de Salut, destaquen les relacions de cooperació amb les diferents zones del Pirineu i el suport que Andorra ofereix als hospitals comarcals de l’Alt Urgell (diàlisi, entre altres) i la Cerdanya (radiologia). A més, el Principat manté relacions amb els diferents centres de referència de Catalunya i la regió de Midi Pyrénées, on els pacients són traslladats seguint el protocol corresponent.

La signatura de convenis amb els diferents centres es fa amb base a un projecte de col.laboració, que ha d’incloure quatre aspectes bàsics: els protocols de trasllat i presa en càrrec d’un pacient; l’intercanvi d’informacions i els informes necessaris; una comunicació entre el centre que trasllada i el centre que acull, i uns programes de formació per als professionals de la salut.

Precisament pel que fa a la formació, el ministeri vol garantir que els professionals que exerceixen la medicina al país disposin de recursos oferts des de la mateixa Administració. Fins al moment, la formació continuada depèn de la decisió personal de cada professional, que escull els cursos i seminaris.

pdf3.jpg