Primera fornada d’avaluadors andorrans

Autor: c. audí
Font: diari d'andorra
Publicat el: 14 de Juliol de 2010

El Principat tindrà, per primera vegada, avaluadors andorrans membres del Moneyval, la institució del Consell d’Europa supervisora de l’aplicació de mesures contra el blanqueig de diners i el finançament del terrorisme per part dels seus països membres.

En concret, seran sis professionals membres de la Unitat d’Intel·ligència Fiancera (UIF), la Batllia, el Govern, la fiscalia i l’Institut Nacional Andorrà de Finances (Inaf) els que estaran preparats per formar part dels equips que analitzen els estàndards de qualitat dels estats.

Tots ells han participat al seminari específic organitzat aquests dies a Andorra –cada any es du a terme en un país diferent– amb una quarantena d’experts jurídics i financers inscrits. Des del Govern es va valorar com a una molt bona notícia el fet que hi hagi professionals nacionals a la institució. “Això demostra la normalitat de les nostres relacions amb el Consell d’Europa i el seu reforçament”, va incidir ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en el marc de l’acte de clausura de les jornades.

Amb tot, tal com va explicar el secretari general del Moneyval, John Ringguth, la situació també suposarà una certa paradoxa. Els mateixos avaluadors també seran avaluats quan arribi el torn d’analitzar la situació d’Andorra. De fet, s’ha previst que sigui a final d’any i a principis del vinent quan el país haurà de passar l’examen de la institució europea –“tenim una responsabilitat i estem treballant per arribar al final amb bona nota”, va ressaltar el cap de l’executiu en la mateixa línia que també ho va fer el responsable de la UIF, Carles Fiñana.

250 CRITERIS DIFERENTS

La feina del Moneyval és complexa i comprèn una mostra més que important d’àmbits. Segons va exposar Ringguth, en totes les avaluacions que fa el Moneyval “cobrim a cada regió 250 criteris diferents relacionats amb aspectes legals, reforçament de les lleis i especialment afers financers relatius amb el blanqueig de diners i finançament del terrorisme. I és per això que tenim equips de professionals grans”. Perquè la feina a cada lloc s’ha de fer, va admetre, “en poc temps”.

pdf3.jpg