Més acostament a la UE

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 10 de Juliol de 2010

Dia intens de converses sobre l’encaix dels petits estats a Europa. Mentre el cap de Govern, Jaume Bartumeu, es reunia a Brussel.les amb el comissari europeu de mercat interior i serveis, Michel Barnier, per explorar les possibilitats d’una nova relació d’Andorra amb la Unió Europea; el ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, mantenia una reunió de treball a Andorra la Vella amb la seva homòloga de Liechtenstein, Aurelia Frick, que li va presentar els avantatges de pertànyer a l’Espai Econòmic Europeu (EEE).

Bartumeu va presentar a Barnier els avenços duts a terme pel Principat en matèria fiscal i financera durant l’últim any i va acordar amb la comissió una sèrie de reunions tècniques per avançar en la definició d’un nou marc de relacions entre Andorra i la Unió Europea. Barnier va brindar a la delegació andorrana la seva col.laboració per organitzar aquestes trobades de caràcter eminentment tècnic per «avançar en la identificació dels punts d’acord i en la resolució de les qüestions que necessitin una major clarificació, des de la lleialtat i la sinceritat de totes dues parts». El cap de Govern va fer arribar a la Comissió Europea el desig d’Andorra de trobar un nou marc de relacions més profundes amb la UE.

El marc de relacions dels petits estats europeus amb la Unió també va centrar la trobada mantinguda entre Espot i Frick ahir al matí. La cap de la diplomàcia de Liechtenstein va presentar a Espot els avenços del Principat centreeuropeu i els avantatges que obté per formar part de l’EEE, un estatus d’associació molt avançat que Liechtenstein comparteix amb Islàndia i Noruega. Frick va avaluar molt positivament la pertinença de Liechtenstein a l’EEE, formalitzada el maig de 1995. Frick va recordar que, 15 anys enrere, també hi va haver un intens debat al seu país sobre la conveniència o no d’entrar a l’EEE, però que l’experiència demostra que la decisió va ser «completament positiva». Segons Frick, en el seu moment l’entrada a l’EEE va ser força qüestionada, però actualment el 95% de la població diria que la decisió de fa 15 anys va ser la correcta.

La ministra d’Exteriors de Liechtenstein va convidar Espot i els tècnics del Ministeri d’Exteriors a visitar el Principat centreeuropeu per conèixer in situ el que representa tenir una relació de forta integració amb la UE. Aquestes visites permetran a les autoritats andorranes veure com un petit Estat pot assumir un elevat nivell de normativa comunitària amb uns mitjans que no són, ni de bon tros, els d’un Estat més gran. Espot es va mostrar interessat i va reiterar que l’entrada a l’EEE és una de les possibilitats amb què treballa el Govern socialdemòcrata; l’altra, és l’acord d’associació ad hoc.

AVAL DE FRANÇA / Un detall molt significatiu de la visita de Bartumeu a Brussel.les va ser que Christian Frémont, representant personal del copríncep francès, Nicolas Sarkozy, es va sumar a la delegació andorrana. Aquesta participació directa, segons fonts governamentals, no és solament l’evidència del suport explícit del copríncep a l’aprofundiment de les relacions amb la UE, sinó que també s’ha d’interpretar com un aval de França –actor clau en l’escenari de construcció europea– a tot aquest procés.

L’ACORD MONETARI POT ESPERAR / Bartumeu va presentar a Barnier els avenços fets per Andorra en matèria fiscal i financera. En aquest sentit, el cap de Govern va parlar de la Llei d’intercanvi d’informacions fiscals aprovada el setembre passat i dels 17 acords d’intercanvi d’informació signats per Andorra des d’aleshores i que van permetre al Principat sortir de la llista grisa de paradisos fiscals de l’OCDE el 24 de febrer passat.

Bartumeu també va explicar al comissari de mercat interior i serveis l’aprovació de les lleis reguladores del sector bancari i financer en general que suposen una plena obertura de la banca a la inversió estrangera i que augmenten les competències de supervisió i intervenció de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF). També es va parlar de la futura signatura de convenis entre el supervisor andorrà i supervisors d’altres països per permetre la supervisió en base consolidada.

Tots aquests avenços són per al Govern una mostra de la voluntat d’Andorra d’avançar cap a una major integració amb la Unió Europea. En aquest sentit, també es feia inevitable tractar l’estat actual de les negociacions per a l’acord monetari que ha de permetre a Andorra utilitzar oficialment i encunyar la moneda europea. De la reunió d’ahir en va quedar clar que l’acord monetari pot esperar i que ara el que cal és «avaluar acuradament els aspectes de les directives comunitàries i aquells altres que seran difícilment adaptables» a Andorra. D’aquesta manera, Bartumeu explicava a l’Executiu comunitari el que ja va avançar fa unes setmanes a la comissió de Política Exterior del Consell: que l’acord monetari es negociarà amb l’acord d’associació.

pdf3.jpg