La Cambra aprova un IVA del 4,5% perquè mantindrà la pressió fiscal

Autor: ALEIX TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 4 de Juliol de 2010

La Cambra de Comerç valora de manera positiva que l’executiu s’hagi decantat, finalment, per un IVA del 4,5 per cent en la reforma dels impostos indirectes que vol tirar endavant, segons va manifestar ahir el president de l’entitat, Marc Pantebre.

El principal motiu és que, segons la Cambra, aquest percentatge no provocarà finalment un increment de la pressió fiscal, tal com havien demanat reiteradament diverses associacions empresarials del país.

Pantebre va declarar ahir que “és molt positiva la decisió final del Govern”, i es va mostrar satisfet que les reunions mantigudes entre especialistes tècnics de l’entitat i de l’executiu “hagin donat el seu fruit”. El president de la Cambra va recordar, no obstant això, que també hauria acceptat un tipus del cinc per cent, tal com proposava inicialment el ministeri de Finances, si s’hagués pogut demostrar que la pressió fiscal no s’incrementava. Malgrat tot, Pantebre va declarar que els càlculs de l’executiu quadren bastant amb els de la Cambra.

En un principi, l’entitat que representa els empresaris va elaborar un informe on proposava un tipus mitjà ponderat del 3,6 per cent, però en el moment de fer-lo encara no es coneixia com funcionaria el tipus reduït, de tan sols l’1 per cent sobre el valor afegit. Tal com ja va avançar el Diari, aquest s’aplicarà sobre alimentació, sanitat i cultura. “En aquestes circumstàncies, l’estudi ens permet concloure que la pressió fiscal s’incrementaria amb un tipus superior al 4,4 per cent”, va explicar Pantebre.

REFORMA AMB EFECTES POSITIUS

El president de la Cambra va posar en relleu que, gràcies a aquesta reforma, la competitivitat dels preus es mantindrà, i els comerciants podran mantenir si ho desitgen els marges d’explotació amb els quals treballen actualment. Malgrat tot, Pantebre va destacar que “en l’estudi inicial vam poder comprovar grans diferències entre comerços en aquest aspecte”.

Pantebre també es va mostrar d’acord que l’entrada en vigor del nou impost indirecte sigui l’any 2012, tot i que “personalment hauria preferit que l’IVA es comencés a aplicar el 2011, però comprenc que no hi ha prou temps”. Un dels problemes fonamentals que segons el president de la Cambra quedaran resolts és la gran varietat d’impostos indirectes que existeixen, i que amb aquest nou text quedaran derograts (IMI, ISI, IPI, IAC, cànon i ISI bancari).

Pantebre també va mostrar-se comprensiu amb el temps que encara serà necessari per fer funcionar correctament la infraestructura i els reglaments que necessitarà un impost com l’IVA per funcionar. A més, cal tenir en compte que el tribut estarà fonamentat en la comptabilitat de les empreses, quelcom que tot just està començant a funcionar.

Cal recordar que la meritació de l’impost tindrà lloc o bé a la importació de mercaderies o bé a la producció.

pdf3.jpg