El Govern facilita l’accés a l’ajut als aturats per arribar a més persones

Autor: Gabriel Pérez
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 1 de Juliol de 2010

Accedir a les ajudes per als aturats és més fàcil des d’ahir. El   BOPA va publicar el nou reglament de prestacions econòmiques d’atenció social, que inclou els canvis fets pel Govern en els requisits que es demanaven per aprovar les sol·licituds. Així, l’executiu soluciona algunes de les deficiències que tenia la normativa i que han provocat el refús de moltes de les sol·licituds presentades aquests nou mesos.

D’una banda, s’ha eliminat l’obligació d’haver cotitzat a la CASS de forma ininterrompuda els noranta dies anteriors a l’acomiadament. Ja quan es va publicar el decret, els sindicats van avisar que l’exigència deixava fora dels beneficiaris aquelles persones que haguessin treballat en petites feines per les quals els donessin d’alta a la Seguretat Social, ni que fos per pocs dies. “A molta gent se li ha denegat per això, quan simplement havia complert la legalitat i havia declarat que havia tingut una ocupació temporal”, denuncia el secretari general de la Unió Sindical, Gabriel Ubach, que hi afegeix que “hi ha moltes més persones que ja ni la van demanar perquè sabien que els dirien que no”.

El mateix Govern va admetre el problema en reconèixer que “hem constatat que aquest requisit, a la pràctica, ha penalitzat qui ha intentat enfrontar la desocupació esgotant totes les possibilitats abans de sol·licitar la prestació, acceptant treballs ocasionals que han tallat el recompte de la cotització”. Per això, el nou reglament elimina l’obligació i simplement estableix que per poder accedir a la prestació s’ha d’haver cotitzat un mínim de 36 mesos en els últims cinc anys, obligació que baixa a només divuit per als menors de 26 anys.

Més canvis als requisits
Un altre aspecte que s’ha modificat és el temps que s’ha d’estar inscrit al Servei d’Ocupació per poder tenir dret a l’ajut. El reglament original fixava 45 dies als quals s’havia de sumar el període corresponent a la quitança rebuda per part de l’empresa, sense cap limitació. Aquest requisit també va ser molt criticat pels sindicats i ara s’ha rebaixat. Es mantenen els 45 dies, però només hi afegeixen l’equivalent a la meitat dels dies de la compensació fins a un límit de 120 –el màxim de cobertura a la Seguretat Social un cop acomiadat–. Tot i aquesta millora, Ubach es pregunta “qui pot permetre’s estar quatre mesos sense treballar”.

El reglament també incorpora la possibilitat que un acomiadat per causa disciplinària pugui demanar l’ajut. La normativa demana que “provi que l’ha impugnat davant l’òrgan judicial” i estableix que la prestació es perdrà si hi ha una sentència ferma que declari justificat el comiat.

Des de l’USdA, Ubach expressa satisfacció pels canvis. “Estem contents perquè s’han tingut en compte les nostres queixes”, apunta. Tot i això, continua insistint que “cal un subsidi d’atur contributiu, que és el camí més fàcil perquè ara encara és una almoina”.

pdf3.jpg