Bartumeu accepta el front comú d’ApC i la plataforma expressa els seus dubtes

Autor: pere moliné
Font: més andorra
Publicat el: 18 de Juny de 2010

«Avui entenem que cal insistir en la recerca d’un acord nacional. Ho faig després d’haver rebut una carta del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi el 29 d’abril per fer un front comú a la qual dono una resposta favorable». D’aquesta manera, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va acceptar durant la primera jornada del Debat d’Orientació Política la proposta de la plataforma de partits polítics de fer un front comú dels partits i institucions per dur a terme diverses reformes urgents.

Segons va dir Bartumeu, l’acord que va anomenar «pacte contra la crisi» es centraria en tres eixos: la definició d’una política d’acostament a la Unió Europea, la reforma de l’Administració pública i la revisió de la relació entre el Govern i els comuns. El mandatari, a més, va proposar un calendari per assolir acords en aquests àmbits.

La proposta del cap de Govern va comptar amb el ple suport del grup parlamentari socialdemòcrata. El president del grup, Francesc Rodríguez, va assegurar que Bartumeu havia fet una oferta rellevant. «El calendari crec que és ajustat, però si ens posem d’acord podem aconseguir-ho». Més dubtes va expressar el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, que va afirmar que «han estat unes declaracions molt abstractes. Avui hem trobat un govern cansat proper a arribar a un acord amb ApC. Esperem que aquesta proposta es concreti».

Per la seva banda, Eusebi Nomen, el líder d’Andorra pel Canvi, va comentar que «el que hem sentit és un discurs. El cap de Govern ha parlat de la nostra proposta, i des del grup d’ApC ho valorem positivament. Celebrem que es comenci a parlar d’això, però el cap de Govern s’ha deixat l’essència». Segons va assegurar, «aquest no era un pacte teòric sinó per posar-nos d’acord per fer les reformes ràpides que es necessiten per posar fi a l’elevat endeutament de l’Estat». En la seva opinió, «el compromís que es necessita no l’ha dit. En la segona sessió del Debat d’Orientació Política (que es fa avui) intentarem concretar aquest pacte i fer d’Executiu».

Bartumeu va dir que l’oferta «és lleial i concreta i a partir d’aquí estem a disposició dels grups parlamentaris. Tal com ha quedat clar, la nostra proposta de mà estesa és oberta i estem oberts a les resolucions sobre aquesta qüestió que s’escaiguin». Finalment, va dir que aquest acord s’hauria d’enllestir tan ràpidament com sigui possible.

pdf3.jpg