El Govern no descarta fer l’Estadi Nacional a Aixovall

Autor: R. Mora
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 8 de Juny de 2010

Amb la inacabable història de l’Estadi Comunal i el seu pas per ser Estadi Nacional, el Govern assumeix i no descarta alternatives per si el projecte iniciat al Comunal no tira endavant tal com és previst.

El secretari d’Estat d’Esports, Manel Blasi, assegura que hi ha altres opcions, com ara la zona de Sant Julià de Lòria on està previst un pla d’urbanisme. Blasi assegura que ara estan en negociacions amb el propietari dels terrenys pel tema del lloguer, però que si no arriben a un acord, “potser sí que s’hauria d’accelerar aquell pla d’urbanisme –si allà es pogués fer, ja que aquí al Comunal costa molt d’accelerar–, potser fer l’estadi allà, tot i que en aquest cas sí que només seria de futbol”. El projecte del Comunal avança lentament, i el Govern vol cobrir-se les espatlles.

Les negociacions amb el propietari del terreny d’Aixovall –propietari de més zones al voltant també– s’han engegat de nou, i Blasi assegura que amb predisposició “de les dues parts es pot arribar a un acord” pel pagament del que es deu des del gener del 2005 fins ara. A més, segons el secretari d’Estat, si bé la propietat abans volia que marxés el futbol del camp, “ara no és el cas”: “Estan disposats que continuï el lloguer, però no amb durades de 20 anys, sinó més curtes, estant com és el pla d’urbanisme”.

EL COMUNAL, AVUI

UEFA i Govern exigeixen continuïtat en el lloguer

«Jo crec que es va fer un pas important quan va venir la UEFA i hi va haver la reunió de les quatre parts implicades –el Govern,  com a representant de la Federació d’Atletisme també, el Comú, la FAF i la UEFA–», manifesta el secretari d’Estat, el qual parla també de condicionants: «Sí que quedava pendent una cosa: ells estan disposats a invertir una certa quantitat de diners en un lloc on no hi hagi una garantia mínimament llarga de continuïtat, i estic parlant del lloguer; la mateixa condició que vam posar nosaltres. Sense aquesta garantia, jo no hi puc invertir, i menys en aquests moments, una quantitat a 5 anys, que a 15. Ara això està en mans del Comú i del propietari, que estan en converses, i sembla ser que tot avança pel bon camí entre ells».

Però Blasi, davant el futur de l’Estadi Nacional, assumeix les dificultats econòmiques: «Jo sí vaig dir que posava una altra  condició, i és que sigui al 2011; jo ara no tinc pressupost aquest any com per poder tirar-ho endavant». Així doncs, la data del 2011 continua com a primera opció, amb certs compromisos agafats per les parts: «El meu compromís és que el 2011 jo ho inclouria en el pressupost sempre amb la condició del temps. I sempre que els d’atletisme s’hi trobin a gust».

PISTA D’ATLETISME

Sis carrers per poder acollir els Petits Estats

Blasi pensa en els Jocs dels Petits Estats, i assumeix que el Comunal, futur Nacional en tot cas, ha de disposar d’un mínim de sis carrers a la pista d’atletisme: «Amb sis, uns Jocs sí que es farien; amb quatre, possiblement no». «Hem d’aconseguir almenys que el que tenen els atletes ho continuïn tenint». Blasi parla d’una alternativa que s’havia estudiat, però descartada finalment: «Era fer una pista de quatre carrers excepte la recta de 100m d’arribada, de fer-la de sis, però he fet saber a la Federació d’Atletisme que treballaré perquè sigui una pista completa de sis; perquè, a més, no deixa de ser realitat que és aquesta l’única instal.lació en què poden practicar el seu esport». També molts altres esportistes fan la seva preparació allà.

SUBVENCIONS

Pagaments més amplis, en espera del pròxim Consell

La Secretaria d’Estat d’Esports va enviar una proposta per ser aprovada pel Consell General, el qual encara no té programada data, en la qual es demana que s’avanci el fons que queda per pagar de les subvencions per fer un mínim de dos pagaments «per tal que les federacions tinguin liquiditat i no les dotzenes parts». En els quatre primers mesos, del pressupost de 3.509.825 €, se n’han repartit 811.987. Blasi, amb tot, va reconèixer els problemes per què passen algunes federacions: «Teòricament, no estan parades, però tenen problemes perquè hi ha moments puntuals en què les federacions necessiten fer un pagament més fort que no les dotzenes parts perquè estan en plena competició».

pdf3.jpg