L’obertura bancària serà total i no gradual, tal com es preveia

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 28 de Maig de 2010

La Comissió Legislativa de Finances i Pressupost no vol mitges tintes. Això és el que es dedueix del redactat final del Projecte de llei d’obertura bancària que arribarà al plenari del Consell General dijous de la setmana vinent. Les esmenes introduïdes a l’articulat han suprimit l’obertura gradual del sector bancari prevista inicialment per una obertura total.

En una línia similar també s’ha suprimit l’autorització prèvia, substituint-la per una autorització en dues fases. La intenció dels reformistes d’atorgar al Govern –i no a l’INAF– la potestat d’atorgar les llicències no ha superat el tràmit d’esmenes.

Els representants de CR a la comissió van aconseguir suprimir la limitació que fixava el projecte de llei inicial, segons va informar ahir l’ANA. El text que va sortir del Govern limitava a dues les autoritzacions de creació de noves entitats bancàries que es podien concedir durant el primer any. Finalment aquest topall, que els reformistes consideraven que podia provocar certa inseguretat jurídica, ha desaparegut del text.

Quant a les autoritzacions provisionals previstes a l’articulat inicial del projecte de llei, seran substituïdes per un nou règim d’autorització dividit en dues fases. Aquest procés fixa un termini màxim de 18 mesos en què l’INAF haurà d’instruir l’expedient i emetre la resolució corresponent. Totes dues modificacions van en la línia d’apostar per una obertura total i no gradual i de simplificar els tràmits per a l’establiment de noves entitats a la plaça financera andorrana.

Tot plegat satisfà, en certa mesura, les aspiracions del Grup Reformista, ja que recull diverses de les esmenes que van introduir a l’articulat. Per tant, tot fa preveure que la Llei d’obertura bancària superarà sense gaires complicacions la votació al plenari de la cambra de la setmana vinent. Amb tot, la comissió va rebutjar la proposta reformista de traslladar al Govern la potestat per concedir les autoritzacions de creació de noves entitats. El text original atribueix aquesta potestat a l’INAF i tot indica que així es quedarà. En declaracions a l’ANA, el conseller de CR i membre de la comissió Amadeu Rossell va insistir ahir en el fet que a la majoria de països és l’Executiu qui dóna les autoritzacions i no el supervisor.

TAXA RETORNABLE / Una altra de les esmenes proposades per l’oposició reformista i finalment introduïdes al Projecte de llei d’obertura del sector bancari que dijous vinent es votarà a la Casa de la Vall introdueix una taxa d’autorització per a la creació de noves entitats de 30.000 euros. En el supòsit que l’entitat en qüestió no acabés desenvolupant cap activitat, la taxa serà retornada als sol.licitants. El text inicial preveia que fos el Govern qui es quedés els diners d’aquest dipòsit en concepte de sanció.

Una altra modificació del text és la creació d’una disposició addicional que regula que les inversions estrangeres relatives a entitats operatives del sistema financer poden assolir el 100% del seu capital social o dels seus drets de vot.

pdf3.jpg