Els ingressos de l’Estat creixen prop del 14% durant el primer trimestre

Autor: redacció
Font: bon dia
Publicat el: 21 de Maig de 2010

L’Estat ha ingressat 96,1 milions d’euros en el primer trimestre de l’any, un 14% més que els ingressos que es va obtenir en el mateix període del 2009, segons va assegurar ahir el ministre d’Economia i Fiances, Pere López, al Consell General responent a una interpel·lació del conseller reformista Jaume Serra.

Així, López, que va estimar uns ingressos de 295 milions –deu milions per sota del previst en el projecte de pressupost 2010, que va ser rebutjat per la cambra–, va precisar que l’Estat ha ingressat 678.061 euros per impostos directes, 75,5 milions per impostos indirectes, 10,5 milions per taxes, 21.864 euros per transferències corrents i 9,4 milions d’ingressos patrimonials.

El ministre, que va augurar un dèficit a finals d’any d’entre 70 i 80 milions d’euros, va atribuir bona part d’aquest increment a l’augment de les importacions de tabac que hi ha hagut abans de l’entrada en vigor de l’increment impositiu sobre aquest producte.

D’altra banda, López, i també responent a una pregunta de Coalició Reformista, es va comprometre a entrar a tràmit parlamentari la llei de l’IVA en les dues o tres setmanes entrants i fer arribar posteriorment als grups la informació macroeconòmica complementària de què encara no disposen.

Precisament, aquest és un dels motius pels quals s’ha retardat l’aprovació d’aquest projecte de llei, segons les explicacions del ministre, que va recordar que es tracta d’unes dades que complementen els tres projectes de llei del nou model fiscal, en relació amb el càlcul del PIB andorrà, així com l’impacte que tindrà la reforma tant en el present com en el futur.

D’altra banda, el president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va titllar d’“arbitrària” l’obligació de dipositar la comptabilitat del 2009 per poder dipositar la del 2010 i poder inscriure canvis al Registre de Societats. I és que després d’una llarga discussió sobre l’articulat de les lleis i els reglaments que regulen tot aquest tema, Nomen i també els consellers reformistes Conxita Mora i Daniel Armengol van mostrar la seva preocupació per les possibles sancions si no es pot dipositar els comptes del 2010 perquè els de l’any anterior no s’han pogut presentar, o si es presenten fora de termini.

En aquest sentit, Pere López va reconèixer que no hi hauria sanció en aquest darrer cas, i va recordar no obstant que les empreses tenen l’obligació de formular els comptes en els sis mesos posteriors al tancament de l’exercici comptable.

Abans de la topada amb López, el president del grup d’ApC ja va protagonitzar una picabaralla amb el cap de Govern arran d’una pregunta relativa a les negociacions per aconseguir un acord monetari amb la UE.

En aquest sentit, Bartumeu va acusar Nomen de fer “tremendisme alarmista” a l’hora d’exposar les conseqüències que podria tenir un possible acord monetari amb la Unió Europea, si bé no va respondre a la pregunta ajornant el debat d’aquest tema en la compareixença davant la comissió d’Afers Exteriors que farà el dia 15 de juny.

D’altra banda, els horaris comercials van tornar a ser també tema de debat en la sessió d’ahir. En aquesta línia, el reformista Joan Torres va acusar l’executiu de “fer un experiment” amb els horaris comercials pel fet de decretar primer el tancament deu tardes de diumenge aquest any, posteriorment vuit i anunciar després que per al 2011 ho tornaran a canviar.

Bartumeu va explicar que aquest any es mantindrà l’obligació del tancament perquè encara no s’ha establert un canvi de normativa que asseguri que es complirà la proposta dels comerciants de donar festa als empleats deu diumenges a l’any.

pdf3.jpg