Andorra reinicia les negociacions per l’acord monetari amb la UE i formar part de la zona euro

Autor: rosa burgos
Font: més andorra
Publicat el: 5 de Maig de 2010

En el transcurs de l’entrevista que Josep Cuní va fer ahir a TV3, al programa Els matins, al cap de Govern, Jaume Bartumeu, aquest va anunciar que ahir Andorra va reiniciar a Brussel·les les negociacions per a l’establiment d’un acord monetari amb la Unió Europea.

Aquestes negociacions van començar a l’octubre del 2004 i es van encallar fortament l’any 2008 quan el comissari Almunia va plantejar al cap de Govern en aquell moment, Albert Pintat, els seus dubtes quant a la voluntat andorrana d’avançar realment en les negociacions. Al febrer del 2009, en plena precampanya electoral, va tenir lloc a Andorra la tercera reunió de negociació de l’acord monetari. En aquella reunió, la representació de la Comissió Europea va manifestar inquietud pel funcionament de la negociació, que no considerava satisfactori.

Un cop Jaume Bartumeu va jurar com a cap de Govern es van reiniciar els contactes amb la Comissió Europea i l’octubre es va fer a Brussel·les una reunió entre el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el comissari Joaquín Almunia en què Bartumeu va manifestar que volia fer avançar les negociacions.

Al passat mes de febrer, el Govern va rebre una nova proposta per fixar una trobada que finalment es va produir ahir.

La reunió va ser de caire tècnic i la delegació va ser encapçalada per l’ambaixadora prop de la Unió Europea, Imma Tor, i l’ambaixador especial per a les relacions amb Europa, Òscar Ribas.

La delegació de la Comissió va ser encapçalada per Benjamín Ángel, cap de la Unitat dels Aspectes econòmics de les polítiques reglamentàries de la UE, i també hi van participar representants del Banc Central Europeu, del Banc d’Espanya i del Banc de França.

La trobada es va desenvolupar en un bon clima de treball. Ara el Govern examinarà en un proper Consell de Ministres els informes que li trametin els tècnics que el van representar durant la trobada.

En l’entrevista a Jaume Bartumeu per part de Josep Cuní, el cap de Govern va manifestar que «el fet d’entrar a formar part de la zona euro de ple dret suposarà uns drets que necessitem i uns deures que haurem d’assumir», alhora que va dir també que «Andorra s’acollirà a la Declaració del Tractat de Lisboa on s’especifica que es tindrà en compte la situació particular dels països de petita dimensió territorial que mantenen amb la Unió Europea relacions específiques de proximitat, com és el nostre cas». Bartumeu va afegir que «assumir les quatre llibertats del mercat únic, Andorra no les podria assumir, com tampoc San Marino, Liechtenstein o Mònaco».

Sistema financer i tributari

Jaume Bartumeu també va parlar sobre l’emissió del deute públic i va afirmar que confia que «estarà enllestida a l’estiu». També va assegurar que un ciutadà català o espanyol podrà invertir en deute públic andorrà, però no va poder garantir que li surti a compte.

D’altra banda, Bartumeu va defensar el sistema bancari d’Andorra, però va manifestar també que «després de l’acord d’intercanvi d’informació fiscal s’haurà de canviar el sistema tradicional de fer banca, com ho hauran de fer tots els paradisos fiscals».

Bartumeu va afegir que «fins i tot podria donar-se la situació que a un ciutadà andorrà li podria ser més beneficiós obrir un compte per als seus estalvis en una entitat catalana o espanyola a la Seu d’Urgell, per exemple, que no pas en una entitat andorrana».

Pel que fa als impostos directes a Andorra, Bartumeu va afirmar que n’hi haurà, però seran baixos per dos motius: per no provocar una reacció negativa de la societat i per mantenir la competitivitat de l’economia del Principat respecte a la resta dels països de la UE amb pressió fiscal molt més elevada.

pdf3.jpg