El Govern preveu sancionar les empreses que no col·laborin en la recollida de residus

Autor: Pere Moliné
Font: Més Andorra
Publicat el: 4 de Maig de 2010

Des del Govern es va afirmar que s’acabarà sancionant les empreses que no col·laborin en la recollida selectiva de residus. Segons va comentar Vicenç Alay, el ministre de Medi Ambient i Agricultura, «evidentment en alguns casos s’haurà de parlar de sancions quan hi hagi una manca de voluntat manifesta per part de les empreses. Tot i això, volem que hi hagi una col·laboració per part de tothom sense que siguin necessàries les sancions ».

Sílvia Calvó, la cap  de Gestió i Control Ambiental, va assegurar que «les sancions estan previstes per les empreses, no per les famílies » ja que en aquest últim cas seria molt difícil de controlar i és quelcom que no es fa a cap dels països de l’entorn. Calvó també va comentar que la competència a l’hora de sancionar és del Govern i les administracions comunals alhora. La cap de Gestió i Control Ambiental va afegir que en aquest àmbit encara no s’han posat sancions, però «el que sí que estem fent és no autoritzar l’obertura de nous establiments si no tenen els contenidors per col·locar els residus».

Aquestes declaracions les van realitzar després de la reunió que va celebrar ahir al matí la Comissió de Desenvolupament del Pla Nacional de Residus i que estava formada per representants del Ministeri de Medi Ambient, dels comuns, de l’associació ecologista Apapma i de la Cambra de Comerç. Alay va assegurar que els objectius que s’havia marcat en aquest àmbit el Govern havien estat «alts» i «seran difícils d’assolir». Així, el Pla Nacional de Residus preveia que el 2011 s’aconseguiria el 70% en el reciclatge de vidre, quan enguany és del 61%. El Pla preveia arribar al 60% de reciclatge en el paper cartró reciclat i el 2010 aquesta quantitat era del 56%. Finalment, el Pla pretenia assolir un 22,5% d’efectivitat en la recollida d’envasos, quan aquest percentatge és actualment d’un 16%. Segons va comentar Alay, «s’ha de buscar una solució als establiments petits que no poden tenir un contenidor». Malgrat això, Alay va fer un balanç de com estava anant l’any en aquest àmbit. Calvó va comentar que un dels aspectes més positius havia estat l’increment de visites que havia experimentat la deixalleria d’Encamp-Canillo i la de Sant Julià. En canvi, la d’Escaldes va patir una davallada en el nombre de visitants perquè s’ha creat recentment una minideixalleria al Fener. Calvó va afegir que «volem incidir en el tracte que hi ha a les deixalleries amb els usuaris». Sobre aquesta qüestió, el titular de la cartera de Medi Ambient va assegurar que «no volem regatejar esforços per fer que augmenti la conscienciació».

Una de les activitats que es duran a terme perquè augmenti la conscienciació respecte al medi ambient és la Setmana de Prevenció dels Residus, que es realitzarà entre el 20 i el 28 de novembre. Aquesta iniciativa, que es du a terme per segon any, comptarà amb la Conferència Nacional de Prevenció de Residus en què hi haurà tècnics catalans i andorrans. El Govern i comuns treballaran conjuntament perquè durant aquesta setmana hi hagi una activitat al dia. També es vol realitzar una campanya de conscienciació sobre la importància del reciclatge que comptarà amb una dotació econòmica d’uns 20.000 euros i estarà adreçada sobretot a la família.

Vicenç Alay va informar que també es feia una campanya de sensibilització adreçada als emigrants i que passava per publicacions a una revista en portuguès i una altra en francès. A més, el Centre Andorra Sostenible impartirà activitats educatives sobre aquesta qüestió. Una qüestió que es va ressaltar des de Medi Ambient és l’increment d’establiments que col·laboren amb el reciclatge. Així en l’àmbit de recollida d’envasos es va passar dels 269 establiments el 2009 als 413 d’enguany. Pel que fa als establiments que col·laboren en la recollida selectiva de vidre, s’ha passat dels 514 de l’any passat als 543 d’aquest any.

 

pdf3.jpg