“No cal que tota la policia estigui passejant pel carrer tota l’estona”, entrevista a Bruno Bartolomé

Autor: Pietat Martín Vivas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 26 d'Abril de 2010

Els màxims responsables de la policia estan ultimant el nou sistema de treball per als agents. Estarà preparat per aplicar-se “en qüestió de setmanes” i el secretari d’Estat sosté que funcionarà millor que l’anterior perquè s’ha escoltat els implicats.

Quin és el clima actual en el cos de policia?

Valorem que els passos que s’han fet i la planificació que s’ha dut a terme des del departament de policia conjuntament amb la direcció està portant el cos a una estabilitat molt desitjada. El desplegament del nou model de policia està en una fase molt interessant després de fer totes les consultes amb els cònsols. Ara ho farem mitjançant un conveni amb acords bilaterals del departament de policia amb els set comuns per establir les necessitats i el nou model de proximitat. Iniciarem la ronda de respostes per proposar-los la signatura del conveni de seguretat ciutadana en coordinació amb els agents de circulació de cada parròquia.

Què recolliran els convenis?

Cadascú proposarà el seu però el que sí que hi haurà en tots serà una participació dels agents de circulació coordinada amb els de policia que si està ben planificada pot ser més eficient. Per exemple, en un accident de trànsit de danys materials no caldrà desplaçar una patrulla. Es tracta, sense treure les competències de ningú, de definir un espai comú de col·laboració.

S’establirà quants policies i per què els reclama cada comú?

No. Serà un marc jurídic que dirà que la policia i els comuns signaran plans de seguretat parcials parroquials per establir els torns en funció de les necessitats de cada parròquia. Establirem a quines hores cal vigilar i els punts, i com es faran les rondes, quan les faran els agents de circulació i quan els de policia.

Per tant, el desplegament de la policia de proximitat està vinculat a aquests acords?

Evidentment. El debat no és fer amb més agents, sinó fer les coses diferent per poder fer-ne més: ser més eficients, coordinar millor les tasques per evitar duplicitats, proposar nous horaris. No tan sols passa per nova contractació. El cas del Pas de la Casa aquest hivern és molt il·lustratiu. Durant les 24 hores hi havia tres torns amb dos agents i ho hem canviat per dos torns de 12 hores, de manera que sobren dues persones que han reforçat el primer torn. És un model que sense tenir més policies garanteix que al llarg del dia hi ha hagut més presència policial i donem millor resposta, al Pas sobretot a la nit.

Aquesta és l’aposta del nou model?

L’aposta no és només l’horari i passar de vuit hores a dotze que és el que s’ha fet. L’aposta és com ens organitzem amb una actualització del sistema que ens permeti fer més coses. El sistema anterior assignava un nombre d’agents a cada parròquia i això provocava desplaçament de patrulles per cobrir les mancances. El sistema nou preveu una distribució territorial en funció de les necessitats, és a dir, si el 60 per cent de les actuacions es concentra a Andorra la Vella i Escaldes, el lògic és que concentrem els agents per donar resposta a això. Hem de tenir en compte les dues fronteres, on es donen el màxim de delictes, a quines hores i a quines èpoques de l’any, perquè no sempre caldran els mateixos i el sistema ha de ser flexible perquè potser en un moment en necessites 17 i en un altre 28. No tan sols hi haurà una base territorial, sinó en funció del que calgui cobrir, analitzant quins torns han de fer, si sempre hi ha d’haver els mateixos agents, entre d’altres.

Què diferencia essencialment aquest sistema de l’anterior?

No es perdrà l’element de distribució però es combinarà amb la flexibilització en el temps i amb la distribució segons les denúncies i les necessitats. Per exemple, a les nits hi ha parròquies on no es produeix pràcticament cap incident i serà més proactiu concentrar les patrulles nocturnes allà on hi ha més activitat que no enviar uns quants a un lloc on no passa mai res.

El model anterior no tenia en compte el mapa de la delinqüència?

No sé com es va fer. El que dic és que aquest és un model evolucionat que manté el concepte de policia de proximitat en el sentit que hi haurà uns agents assignats a la parròquia per fer la prevenció que serà personal format i coneixedor del terreny. Però entenem que la part més de repressió la puguin realitzar uns altres agents que tinguin mobilitat pel territori, concentrats a les àrees centrals, i no el que està buscant aquesta aproximació al ciutadà. No cal que estigui tota la policia passejant pel carrer tota l’estona. Cal que passegin uns quants desenvolupant aquesta proximitat i que uns altres estiguin preparats per intervenir. L’aspecte de prevenció, que la gent els vegi pel carrer, els conegui, els avisi per poder actuar, és molt important.

Aquest model compta amb el suport dels agents?

S’està treballant des del consell de la policia, que és l’òrgan que penso que s’ha impulsat i potenciat més des de l’arribada de la nova direcció. Entenc que s’està fent amb transparència, tot s’està explicant, no hi ha trucs i els agents i els comandaments poden dir-hi la seva. És un procés de construcció i al que s’arribi al final ha de ser l’expressió d’un acord al més ampli possible, que no vol dir que no surti algú i digui que és un desastre. El resultat crec que és més segur que si s’hagués fet de forma unilateral.

Hi ha suficients agents per cobrir les necessitats actuals?

La prioritat de la policia no és la contractació de més agents. Això no vol dir que hi ha una demanda social perquè la policia cada cop participi en més actes, perquè és una garantia de seguretat veure agents pel carrer, però els hem de posar allà on fa falta. Ja ens agradaria tenir un creixement il·limitat per donar una millor resposta al ciutadà, però en la situació actual és difícil contractar i hem de garantir un dels béns més preuats d’aquest país, la seguretat. Amb vista al 2011 sí que s’hauria d’ampliar una mica la plantilla.

El ministre López va anunciar que es pot mobilitzar la policia per garantir el tancament dels diumenges, què passarà?

Espero que s’imposi el sentit comú i que tothom faci el que s’ha de fer. Ara mateix el panorama és esperar que s’arribi a un consens i que tothom respecti les regles del joc. Quan arribi el dia ja ho veurem i tindrem més clar el que s’ha de fer.

Interior ja té clar que haurà d’actuar o no s’ha tractat?

A hores d’ara està en fase d’estudi i evidentment acatarem el que es digui. Però insisteixo que vull pensar que al final tothom farà allò que s’ha de fer.

I que no caldrà enviar-hi la policia?

No ho sé. Quan passi ja ho veurem. Crec que hi haurà seny i sentit comú.

pdf3.jpg