Enric Guinart
“El Consell Andorrà de l’Audiovisual (CAA) és un òrgan absolutament prescindible amb la configuració legal actual”. Així de clar es mostra el president del Grup Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, a l’hora d’analitzar el paper que juga en l’actualitat el CAA.
I és que, segons el líder de l’Alternativa, amb la legislació que regula l’òrgan en qüestió, és a dir, la Llei de la radiodifusió i la televisió pública, el CAA avui en dia “no té autoritat per controlar la pluralitat dels mitjans de comunicació públics, perquè no té la més mínima autoritat per controlar l’actuació dels directors i gestors d’aquestes entitats, els quals corresponen directament al Govern tota la seva actuació, i, del pluralisme, no cal ni que en parlem”. Bartumeu també es refereix “al contracte escandalós i blindat que el senyor Albert Pintat va fer al senyor Joan Besson [director executiu de RTVASA]”, que “és la confirmació de la instal·lació d’un comissari polític al servei de la causa liberal en un mitjà audiovisual públic”. I hi afegeix: “La més elemental de les raons ètiques ens portava a no voler participar en aquest simulacre del Consell de l’Audiovisual” (el Grup Socialdemòcrata no va proposar cap candidat per entrar a l’organisme).
CRISI INTERNA
D’altra banda, el president del Grup Socialdemòcrata reflexiona sobre la situació de crisi interna que viu en l’actualitat el CAA, ja que alguns dels membres han afirmat que dimitiran si el Govern no satisfà les seves demandes. Bartumeu diu que el fet que “persones vinculades al PLA, amb un nomenament polític clar per part del Partit Liberal, es rebel·lin ara contra aquells que els han nomenat i que vulguin legislar en lloc del legislador i després demanin un pressupost i amenacin de dimitir, és un espectacle que es pot situar als mateixos nivells que l’espectacle televisiu en general, un espectacle lamentable”,
PROPOSICIÓ DE LLEI
Els socialdemòcrates entraran a tràmit aquest període de sessions una proposició de llei per modificar la Llei de radiodifusió i la televisió pública. I és que, “davant d’una legislació que no dóna cap possibilitat de preservar un mínim equilibri en la tasca informativa”, en la línia de “mantenir el pluralisme”, el PS presentarà “un text que serà una proposta clara per consolidar la ràdio i la televisió públiques, però com una entitat de servei públic general i no al servei del Govern”.
LA CENSURA “CLAMA AL CEL”
Qüestionat sobre el tracte que rep el Partit Socialdemòcrata a Andorra Televisió i, més concretament, sobre si pensa que els socialdemòcrates pateixen censura als informatius de la parapública, la resposta de Bartumeu no genera dubtes: “No és que ho segueixi pensant, és que això ho saben tots els ciutadans d’aquest país que tenen la paciència d’obrir la televisió a l’hora del telenotícies. No és que ho pensi jo, és que és una evidència que clama al cel”.