El Govern va anunciar ahir que ha acordat una Tarifa Única de Roaming (TUR) amb l’objectiu de disminuir el cost de les comunicacions en itinerància dels clients Mobiland d’Andorra Telecom.
Més concretament, es tracta d’una mesura que l’Executiu inclou dins del paquet d’iniciatives “anticrisi” per tal de millorar la situació dels ciutadans i de les empreses del Principat, i que entrarà en vigor l’1 de maig. L’acord impulsat pels socialdemòcrates se sustenta en un estudi elaborat per l’STA que estima l’estalvi global en el preu per minut de les trucades rebudes i efectuades en itinerància en el 12%. A més, segons els càlculs de la parapública, aquesta nova tarifa suposarà un estalvi mitjà del 26% en el preu per minut per a les trucades que s’efectuïn en itinerància amb destinació Andorra, i del 16% d’estalvi mitjà en el preu per minut en les trucades rebudes en itinerància originades a Andorra.
I és que Andorra Telecom ha constatat que la despesa telefònica en itinerància es fa majoritàriament amb els països veïns (78% amb Espanya; 19% amb França i el 3% a altres països) i, per aquest motiu, s’han estipulat noves tarifes en itinerància que abarateixin el cost de les trucades rebudes i efectuades des dels països veïns.
Aquesta és una iniciativa que rebem amb optimisme perquè pot suposar un nivell d’estalvi rellevant per a la gent que viu i treballa al país. Ara bé, la qüestió genera determinats dubtes que s’haurien d’aclarir. Així, per exemple, quan es parla de l’estalvi que implicarà la citada mesura també pensem que s’hauria d’incloure la quantia econòmica estimada i no només el percentatge. I és que només amb una previsió numèrica es pot quantificar efectivament l’impacte que pot tenir la mesura que s’aplicarà d’aquí a un mes. Igualment, de tots és sabut que el roaming és una font d’ingressos molt important per a Andorra Telecom. Per tant, veiem un encert que hi ha una disposició per posar fre a unes tarifes certament abusives. Aquest és un pas valent, però s’ha de tenir molt present que en certa manera només és això, un pas. En aquest sentit, un dia o d’altre, seria necessari fer un debat sobre el model de telecomunicacions que volem per al país perquè ¿el sistema actual beneficia el país o beneficia l’STA? Aquesta és una qüestió que s’hauria d’analitzar des de diferents perspectives perquè si a la llarga hem d’anar cap a l’obertura econòmica potser no s’entendrà que certs sectors mantinguin els privilegis d’una absència de competència mentre que d’altres hauran d’afrontar l’entrada de capital estranger. Entenem que com a mínim, a mitjà termini caldria reflexionar-hi.