Comença el procés per garantir la millora contínua de l’hospital

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 25 de Març de 2010

El Govern va iniciar ahir, amb una sessió formativa, el procés d’acreditació de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, un sistema de verificació externa que ha de servir per garantir la millora continuada de la qualitat dels serveis sanitaris públics.

Per assolir la certificació, caldrà avaluar un total de 1.300 estàndards amb relació al model d’acreditació de Centres d’Atenció Aguda de Catalunya, un procés que s’allargarà aproximadament durant dos anys.

La ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, va afirmar ahir que el procés d’acreditació suposa un “repte indispensable, ja que hem de garantir que l’únic hospital públic d’Andorra s’emmarca en un procés de millora contínua”. Segons Rodríguez, la iniciativa, que estava inclosa tant al Pla estratègic de la Salut com al projecte estratègic del Servei Andorrà d’Atenció Primària (SAAS), ha de servir per abordar “els problemes d’organització que hem tingut fins ara” i “perquè els professionals puguin progressar”.

De la seva banda, la cap del servei d’acreditacions del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Lluïsa López, va oferir ahir una xerrada a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell per explicar al personal del centre un procés que “pretén detectar els punts forts i els punts febles”. L’acreditació comptarà amb una primera fase d’autoavaluació i una segona d’avaluació externa, en què es tindrà en compte estàndards relacionats amb el procés assistencial, el lideratge, els recursos generals, el sistema de gestió l’estratègia, els recursos humans i la política d’aliances. Finalment, el procés conclourà amb la certificació per part del ministeri.

López va explicar que el procés ha de servir per “detectar les pràctiques que ja s’estan fent, ordenar-les i veure què falta per fer, i també per seguir un procés continuat”. La doctora catalana va valorar de forma positiva que Andorra hagi escollit el model català, que va començar a funcionar ara fa 30 anys, i va destacar que, més enllà del procés inicial, es preveu “un seguiment anual, per veure quins punts s’han assolit, i al cap de tres anys s’incorporarà nous estàndards”. En aquest sentit, el director general del SAAS, Carles Constante, va constatar que “un cop assolida la certificació, el procés no s’atura aquí”, sinó que es tracta d’una “aposta per la cultura de la qualitat”.

Finalment, la ministra va avançar que el procés no serà exclusiu de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, sinó que el ministeri està treballant per tancar un conveni de col·laboració amb la Clínica Geriàtrica de Sant Vicenç d’Enclar, com a clínica privada concertada, ja que, segons va explicar Rodríguez, “és important tenir un exemple al sector privat”.

Així mateix, la titular de Salut va recordar que “també forma part del sistema públic la institució d’El Cedre, que entrarà al procés de certificació”. Finalment, la ministra va recordar que actualment “tots els hospitals que ens envolten estan acreditats” i va mantenir que Andorra no es pot quedar al marge.

pdf3.jpg