Bartumeu té previst regular l’avortament però recorda que no és una prioritat

Autor:
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 19 de Març de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va reiterar ahir que el Partit Socialdemòcrata (PS) “manté la voluntat” de modificar la normativa actual sobre l’avortament, una pràctica il·legal avui al Principat.

No obstant això, el mandatari va matisar que “aquesta proposta no figura entre les prioritats assenyalades en el discurs d’investidura”.

Ho va fer en el marc de l’entrevista que va mantenir al matí amb la secretària general de la Internacional Socialista de Dones, Marlène Haas, que aquests dies visita les diferents institucions del país. L’afirmació del màxim responsable de l’executiu va en la mateixa línia que les declaracions del primer secretari del PS, Ferran Goya, que ja ha assenyalat que la despenalització de l’avortament no es plantejarà durant aquesta legislatura. Malgrat que els socialdemòcrates es mostren “convençuts” que es tracta d’un dret que s’ha de garantir a les dones, remarquen que topen amb “el problema de la interpretació que es fa a la Constitució”, i no obliden que un dels caps d’Estat és un bisbe. Des del càrrec que ostenta, però, Haas va defensar la necessitat de regular la qüestió perquè “parlem d’una violació dels drets de la dona”.

Cap termini per a la secretaria
D’altra banda, Bartumeu –segons van informar des del Govern a través d’un comunicat de premsa– va exposar a Haas la intenció de crear una secretaria d’Estat d’Igualtat, “en la línia que figurava al programa electoral”. Amb tot, encara no s’ha parlat ni de terminis ni de possibles candidates a encapçalar el departament.

En el decurs de la trobada també es va parlar sobre la proposta andorrana d’acostament a la Unió Europea (UE). Els dirigents van posar sobre la taula “les noves perspectives” que sorgeixen de la declaració relativa a l’article 7 del Tractat de Lisboa, que assenyala que l’organisme europeu “tindrà en compte la situació particular dels països de petita dimensió territorial que mantenen amb ella relacions específiques de proximitat”.

De fet, el Govern, segons van posar en relleu, planteja la proposta d’acostament a la Unió Europea sobre la base d’aquesta declaració.

pdf3.jpg